YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Temmuz 2009

Ilısu Parası ‘DSİ’den

  • 09.07.2009 Milliyet

    Dış kredi kuruluşlarının Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’ndan desteğini çekmesinin ardından barajı yapmakta kararlı olduğunu açıklayan Çevre Bakanlığı, gerekirse DSİ bütçesinin devreye sokulacağını duyurdu

    Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in yüzde 80’ini sular altında bırakacak Ilısu Barajı’na finansör olan Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki kredi kuruluşlarının desteklerini çekeceklerini açıklamalarının ardından, Çevre ve Orman Bakanlığı yeni kredi arayışına girdi. Kredi bulunamaması halinde baraj inşaatı Devlet Su İşleri (DSİ) bütçesinden karşılanacak. “Hasankeyf kalbimizde” diyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, barajın bitirileceğini söyledi. Eroğlu, şu an için Yap İşlet Devret (YİD) yönteminin söz konusu olmadığı projenin beş yıl içinde tamamlanabileceğini kaydetti.
    Milliyet’e konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, kredinin kesilmesinin resmileşmesinin ardından tasfiye sürecinin başlayacağını, kredi kuruluşlarından alınan avansların iade edileceğini kaydetti.

    ‘Gelişme karşıtı mihraklar’

    Bakanlığın projeyi sürdürmek için kredi arayışına gireceğini söyleyen Eldemir, bu şekilde uygun kaynak bulunamaması halinde ise öz kaynaklara başvurulacağını ifade etti. Eldemir, daha önce kredide sorun çıkacağı tahmin edildiği için DSİ’nin yatırım bütçesine bu konuyla ilgili ek para konulduğunu dile getirdi.
    Krediyi askıya alma kararının çelişkili olduğunu belirten Eldemir, “İçeride ve dışarıda, bölgenin ve Türkiye’nin gelişmesini istemeyen mihraklar var. Bunlar tarafımızdan değerlendiriliyor. Bu ilk defa olan bir hadise değil. Atatürk Barajı inşaatında da bu kabil itirazlar olmuştu” dedi.

    ‘Hasankeyf için fırsat’

    Eroğlu da Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, “Hasankeyf’in kurtuluşu için Ilısu Projesi bir fırsattır. Hasankeyf’teki en mühim tarihi ve kültür varlıklarına sahip olan yukarı şehir sular altında kalmayacak. Hasankeyf bazılarının dilindedir. Bizim dilimizde değil, kalbimizdedir” diye konuştu. Kredi sözleşmesinin iptalinin ilmi ve teknik değil siyasi olduğunu ileri süren Eroğlu, “Bakanlığımızın Ilısu Barajı’nı yapmak için herhangi bir desteğe ihtiyacı yoktur. Bu baraj da en güzel şekilde yapılacaktır” diye konuştu.

    TARKAN: İktidar sivil toplumla güç yarışına girmemeli

    Hasankeyf’in kurtarılması için düzenlenen kampanyaya aktif olarak katılan Tarkan, Ilısu Barajı inşaatının gerekirse özkaynaklarla tamamlanacağını söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu eleştirdi. NTV’ye konuşan Tarkan, mücadeleye devam edeceğini belirterek, “Hükümetlerin görevi, onlara emanet edilen bu ülkenin topraklarını böylesi ender kültürel değerlerini, doğal alanlarını korumak olmalı. İktidar sivil toplum kuruluşları ve sanatçılarla bir güç yarışına girmemeli. Bu tepkilere kulak vermeli. Hasankeyf özel bir yer ve yok olmaması gerek. Bunun için uğraş veriyoruz. ‘İnadına biz burayı yaparız’ demeleri biraz bana tuhaf geliyor” dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu