YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Temmuz 2009

Kirlilik Önce Balıkçıları Vuracak

  • 08.07.2009 NTVMSNBC

    Uzmanlar deniz kirliliğinden önce balıkçıların etkileneceğini söylüyor.  Evlerden, fabrikalardan akan kirli suyla kirlenen denizlerdeki canlılar hızla yokoluyor.

    Evsel, kentsel ve sanayi atıkların kanalizasyonla denize ulaşmasının, denizde ''ötrofikasyon'' oluşumuna neden olduğu bildirildi.

    Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir,Marmara Denizi ve Tekirdağ kıyılarında dönemsel olarak görülen ''kaykay'' adı verilen tabakadan sonra, balıkçıları, deniz kirliliğine bağlı ''Ötrofikasyon'' tehlikesinin beklediğini söyledi.

    Ötrofikasyon olayının deniz sularında nitrojen ve fosfor başta olmak üzere su yosunları ve diğer deniz bitkilerinin hızla çoğalmasına neden olan aşırı besin artışı olduğunu ifade eden Cangir, şu bilgileri verdi:''Deniz kirliliği bu şekilde devam ettiği sürece, evsel, kentsel ve sanayi atıkları, kanalizasyon suyu ile denize ulaştığı sürece, tek düze bitki ortamı oluşacağından deniz tabanında diğer canlılar yok olacaktır. Kirli etkilerin, özellikle azot ve fosfor başta olmak üzere konsantrasyonu ve yoğunluğu artış gösterdikçe, deniz dibindeki canlıların ve oradaki habitat ortamının dengesi bozulacaktır. Bozulan denge, yosun dediğimiz likenler lehine çoğalacaktır.''

    Orta ve uzun vadede normal deniz dibi bitki çeşitliliğinin yok olacağını bildiren Cangir, ''Likenlerin ayrışması bozuşması, ölmesi ve parçalanması, buranın oksijenini arttıracak. Sürekli bu artıklarla beslenen elementler zenginleştikçe de balıkların yaşam ortamı değişecek ve denizin normal koşullarındaki oksijen miktarı aşağıya çekilecek. Bu durumda deniz eko sistemi bozulacak. Bu, kaykay kadar, denizdeki canlı türlerini azaltacağı ve üreme ortamını yok edeceği için büyük ve görünmez bir tehlikedir'' dedi.

    ''Ötrofikasyon en çok balıkçıları etkileyecek''

    Cangir, kendiliğinden ortaya çıkan ve deniz habitatını bozan ötrafikasyondan en çok balıkçıların etkileneceğini belirterek, şunları söyledi: '' Bu olay öncelikle balıkçıları etkileyecek. Çünkü deniz tabanındaki çeşit azalacak. Dengeler alt üst olacak. Denizdeki kirlilik bu şekilde devam ettiği, evsel, kentsel ve sanayi atıkları, kanalizasyon suyu ile denize ulaştığı sürece, tekdüze bitki ortamının oluşacağı deniz tabanında diğer canlılar yok olacaktır. Bu çok ciddi, büyük ve gizli bir tehlikedir.''

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu