YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2009

150 Milyon İnsan Yerinden Olacak

  • 07.07.2009 Milliyet

    Konferansta konuşan Prof. Veziroğlu, küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliği nedeniyle buzulların eriyeceğini ve 6 kıtada 150 milyon insanın taşınmak zorunda kalacağını söyledi

    Dünyayı tehdit eden küresel ısınma konusunun masaya yatırıldığı konferans dün İstanbul’da başladı. Küresel ısınmaya karşı yeni çözümler üretebilmek ve tüm disiplinleri bir araya getirmek amacıyla Grand Cevahir Otel’de yapılan ve 3 gün sürecek olan “Uluslararası Küresel Isınma Konferansı”na 48 ülkeden 200’e yakın bilim insanı katılıyor.

    Açılışı Bakan Eroğlu yaptı

    Konferans’ta bir bildiri sunan Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Direktörü ve Uluslararası Hidrojen Enerji Ajansı Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, yaşadığımız yüzyıl sonu itibarıyla deniz seviyesinin bir metre yükselmesinin beklendiğini ve bu nedenle 150 milyon insanın taşınmak zorunda kalacağını söyledi.

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu açılışta yaptığı konuşmada, iklim değişikliğine karşı küresel bir mücadele gerektiğini belirterek, “Bilindiği üzere sera gazlarını bugün durdursak bile iklim değişikliği önümüzdeki 20-30 yıl boyunca devam edecektir” dedi.

    Türkiye’nin, ülkelerin en yüksek risk grubunda olduğu Doğu Akdeniz havzasında yer aldığını anlatan Eroğlu, iklim değişikliğinin kıtlık ve çölleşmeyi de beraberinde getirdiğini belirtti.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da küresel ısınma konusunda artık her ülkenin bağımsız davranmasının söz konusu olamayacağını, özelikle gelişmiş ülkelerin de bu konuda çok daha fazla titizlik göstermesi gerektiğini belirtti.

    Konferansta bir sunum yapan Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ise küresel ısınmanın önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak muhtemel etkilerine dikkat çekerek şöyle konuştu:

    ‘Ülkeler su altında kalacak’

    “Güney ve kuzey buzulları eriyor. Bir sürü ada devleti ve Maldivler bu yüzyıl sonunda yok olacak. Bangladeş ve Hollanda gibi ülkeler deniz seviyesinin yükselmesinden çok çekecekler. Yaşadığımız yüzyıl sonu itibarıyla deniz seviyesinin bir metre yükseleceği tahmin ediliyor. Bu nedenle 6 kıtadan yaklaşık 150 milyon kişi taşınmak zorunda kalacak. Çünkü üzerinde yaşadıkları ülkeler su altında kalacak.”

    “Eğer sınırsız fosil yakıtlara sahip olsaydık dünya yok olurdu” diyen Prof. Veziroğlu şöyle devam etti:“Bu yakıtlar 200 yıl sonra erecek ve yeni enerji kaynakları çok daha temiz olacak. Örneğin nükleer füzyon önemli olacak. Yeni enerji kaynakaları daha uzun süre kullanılabilecek. Hidrojen, fosil yakıtlara oranlandığında yüzde 26 daha iyi bir enerji. Eğer hidrojen kullanılsaydı çevre ve sağlığa yılda 6 trilyon dolar zarar oluşmazdı.”

    Konferans Başkanı ve Ontario Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer de gün geçtikçe dünyanın bazı kesimlerinin daha rutubetli hale gelirken, bazı kesimlerinin de kuruduğunu söyledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu