07.07.2009 Radikal
VAN - Türkiye’de yaklaşık 43 yıldır kelebek ve böcek üzerine araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak ile eşi Yrd. Doç. Dr. Muhabbet Kemal Koçak, Fransa’dan Van’a gelen ve izinsiz olarak kelebek toplayan iki turisti yakalattı.
Alınan bilgiye göre, kelebek ve böcekler üzerine çalışma yürüten ve bu çalışması için aynı fakültede öğretim üyesi olan eşi Yrd. Doç. Dr. Muhabbet Kemal Koçak ile Van’ın Çatak ilçesine giden Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak, ilçenin kırsal kesiminde ellerinde tül kepçelerle kelebek toplayan iki kişiyi fark etti.
Prof. Dr. Koçak’ın, durumu bildirmesinin ardından olay yerine giden Jandarma Komutanlığı ekipleri, bu kişileri, ellerinde iki adet tül kepçe ve böcek öldürmek için kullanılan 4 adet siyanürlü kavanoz ile yakaladı.
Jandarma Komutanlığı ekipleri, bu kişilerin topladıkları materyaller ile siyanürlü kavanozlara el koydu. Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesine getirilen iki kişiye para cezası verildi.
Bu kelebekler ticari amaçlı olarak toplanıyor
Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak, geçmiş yıllardan bu yana yabancıların, Van ve çevresinden böcek ve bitki türlerine ait örnekleri, izin almadan toplayıp yurt dışına çıkardığını bildiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Koçak, şunları kaydetti: "Biz arazide kendi araştırmamızı yaparken, o bölgede kelebek toplayan iki kişiyi gördük. Bunun üzerine Jandarma Komutanlığı’na haber verdik. Ekiplerin arazide yaptığı çalışma sonucunda bu kişiler, bulundukları bölgeden indirildi. Yapılan incelemede bunların izin almadan tamamen kendi hesaplarına, ticari amaçlı kelebek topladıkları anlaşıldı."
Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak, Fransız uyruklu söz konusu kişilerin, daha sonra karakola davet edildiğini anlatarak, karakola götürülen eşyalar arasında, kelebeklerin öldürülmesi amacıyla kullanılan ve içinde ciddi oranda siyanür bulunan kapların yer aldığını vurguladı.
Söz konusu kişilerin, topladıkları böcekleri, potasyum siyanürlü kaplara koyarak öldürdüklerini belirten Koçak, bu maddenin aynı zamanda insan sağlığı açısından da tehlikeli olduğunu ifade etti. Fransız uyruklu bu kişilerin, bilimsel araştırma için kelebek toplamadığını, ticari amaçlı kelebek topladığını vurgulayan Prof. Dr. Koçak, "Türkiye’ye özgü endemik olan nadir türler, kaçak olarak yurt dışına çıkarılmaktadır. Yurt dışında ise bu toplanan kelebek ve böceklerin pazarları, borsaları vardır. Avrupa Birliği ülkelerinde para borsası gibi böcek borsası vardır. Yasa dışı topladıkları materyalleri, yasa dışı paraya çeviriyorlar" dedi.
Ermeni Krallığının adı verilen kelebek
Kelebek ve böcek gibi materyallerin yurt dışına sıkça kaçırıldığını, Türkiye’nin kaçırılan ülke konumunda olduğunu anlatan Prof. Dr. Koçak, "Şu anda Türkiye, kaçakçılar cenneti konumundadır. Bilimsel amaçla yaptığımız çalışma sırasında, birtakım yabancı unsurları çalışma alanımızda görmemiz, inceleyeceğimiz materyale, onların bizden önce müdahale etmesi, çok rahatsız edici bir durum" dedi.
Yabancıların, yurt dışına çıkardıkları ve henüz tanımlanmayan materyalleri, bilim dünyasına kendi değerlendirmeleri doğrultusunda tanıttıklarını anlatan Prof. Dr. Koçak, şunları kaydetti:
"İlk kez bilim dünyasına tanıtılacak canlıya da bilimsel isim vereceklerdir. Bu durumda bazı sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Kimi zaman bazı ülkelerin ve milletlerin hoşuna gitmeyen isimler seçilebilmektedir. Mesela, 2002-2003 yıllarında Rusların buraya gelip yasa dışı topladığı bazı materyaller, Moskova’ya götürüldü. Van ve çevresinde bulunan yeni bir kelebeğe (vaspurakani) adı verildi. Bu da tarihte Van yöresinde hüküm sürmüş bir Ermeni Krallığı’nın ismiydi. Onlara, adeta teşekkür amaçlı bir isim vererek, duygularını dile getirdiler."
Polis yetkilileri ise söz konusu 2 turistin para cezası kesildikten sonra serbest bırakıldığını ifade ettiler.(aa)
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013