05.07.2009 Birgün Avrupa’nın kurtulmaya çalıştığı ve MESS’in destek verdiği projeyle Bursa Yenişehir’de kurulacak çöp yakım tesisine yöre halkı ve demokratik kitle örgütleri büyük tepki gösterdi
Bursa Yenişehir ilçesi Subaşı köyü yakınlarında yapılması istenen ve Metal Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından tanıtım çalışmaları sürdürülen ‘Endüstriyel ve Tıbbi Atık Yakma Tesisi’ ile ilgili olarak demokratik kitle örgütleri bir dizi çalışma yaparak doğal hayatı etkileyecek tesise tepki gösterdi. Bursa Tabip Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Doğader Yönetim Kurulu’ndan oluşan bir ekip Yenişehir’de ziyaretlerde bulunarak yapılması planlanan tesisin zararlarından bahsetti.
Toplantılarda, yapılmak istenen tesis ile ilgili siyasi parti temsilcileri ve çeşitli kurumlarla görüş alışverişinde bulunan heyet, bu süreci yürütmek üzere yaptığı çağrıya olumlu yanıt aldı. Ortaklaşan ve gelişen bu birliktelik ile Temmuz ayı içinde tüm Yenişehir halkının katılımının sağlanacağı büyük bir bilgilendirme toplantısı yapmaya hazırlanıyor.
Toplantılarda, bu tesislerin sadece Bursa’da ve Yenişehir’de değil, ülkemizin dört bir yanında yapılmaya çalışıldığını belirtti.
Başbakanın açıkladığı yeni teşvik sisteminde tüm bölgelerde ortak olarak teşvik edilen tek tesisin Endüstriyel Atık Yakma tesisleri olduğunu, verimli verimsiz demeden tüm Anadolu topraklarına yapılacak bu tesislerin, Avrupa’nın kurtulmaya çalıştığı ve kendi ülkesinde yakmasının sosyal maliyetleri çok yüksek olan bu çöpleri ülkemize göndereceğini vurguladı.
Eski ve kirletici olan bu teknolojilerin ülkemize AB Gümrük Birliği anlaşması hükümlerince girdiğini, kimya tesisleri ile başlayan bu sürecin termik santraller, çimento fabrikalarından sonra şimdi de Endüstriyel -Tıbbi-Nükleer Atık Yakma tesislerine sıranın geldiğini ifade eden heyet, yıllık 2.5 milyon ton olan endüstriyel atıkların küçük bir kısmının İZAYDAŞ adı verilen Kocaeli’ndeki tesiste yakıldığını, bu çöplerin büyük kısmının kontrolsüz biçimde çimento fabrikalarında yakıldığını, 500 bin tona yakın bir atığını ise ne olduğunun bilinmediğini ifade etti. Çöpleri yakmanın çok tehlikeli, insan sağlığı, su temizliği, toprak ve hava kalitesi açısından telafisi mümkün olmayan sonuçları olacağını belirten heyet, yakma sonucu ortaya çıkacak baca gazı emisyonları içinde dioksin ve furan gibi atıklar olduğunu vurguladı.
Uluslararası Kanser Araştırması Ajansı tarafından yapılan araştırmaları sunan heyet, dioksin kanser yapmasının yanında, sinir, bağışıklık ve üreme sistemlerine zarar verdiği, doğmamış bebeklerde bozuk oluşumlara, sakatlıklara sebep olduğu, endokrin sistemini bozduğu ve daha bir çok olumsuz etkiye neden olabileceğini belirtti.
Yapılacak tesisin çok tehlikeli ve zehir saçacak bir tesis olduğunu ifade eden heyet, Yenişehir gibi Marmara Bölgesinin GAP’ı olarak adlandırılan, nüfusun yüzde 70’inin tarım ile yaşamını sürdürdüğü bölgede tesisin yapılmasının, tarım ürünlerine olan etkiler nedeniyle sonunun geleceğini, hayvan sütüne ve oradan da tüm ürünlere geçebilen bu zehirli atıkların bölgedeki kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı da ortadan kaldıracağını, Yenişehir’lilerin tarımsal ve hayvansal ürünlerini kimsenin satın almak istemeyeceğinin altını çizdi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013