YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Temmuz 2009

Çöplük Olmak İstemiyoruz

  • 05.07.2009 Birgün
        
    Avrupa’nın kurtulmaya çalıştığı ve MESS’in destek verdiği projeyle Bursa Yenişehir’de kurulacak çöp yakım tesisine yöre halkı ve demokratik kitle örgütleri büyük tepki gösterdi

    Bursa Yenişehir ilçesi Subaşı köyü yakınlarında yapılması istenen ve Metal Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından tanıtım çalışmaları sürdürülen ‘Endüstriyel ve Tıbbi Atık Yakma Tesisi’ ile ilgili olarak demokratik kitle örgütleri bir dizi çalışma yaparak doğal hayatı etkileyecek tesise tepki gösterdi. Bursa Tabip Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Doğader Yönetim Kurulu’ndan oluşan bir ekip Yenişehir’de ziyaretlerde bulunarak yapılması planlanan tesisin zararlarından bahsetti.

    Toplantılarda, yapılmak istenen tesis ile ilgili siyasi parti temsilcileri ve çeşitli kurumlarla görüş alışverişinde bulunan heyet, bu süreci yürütmek üzere yaptığı çağrıya olumlu yanıt aldı. Ortaklaşan ve gelişen bu birliktelik ile Temmuz ayı içinde  tüm Yenişehir halkının katılımının sağlanacağı büyük bir bilgilendirme toplantısı yapmaya hazırlanıyor.

    Toplantılarda, bu tesislerin sadece Bursa’da ve Yenişehir’de değil, ülkemizin dört bir yanında yapılmaya çalışıldığını belirtti.

    Başbakanın açıkladığı yeni teşvik sisteminde tüm bölgelerde ortak olarak teşvik edilen tek tesisin Endüstriyel Atık Yakma tesisleri olduğunu, verimli verimsiz demeden tüm Anadolu topraklarına yapılacak bu tesislerin, Avrupa’nın kurtulmaya çalıştığı ve kendi ülkesinde yakmasının sosyal maliyetleri çok yüksek olan bu çöpleri ülkemize göndereceğini vurguladı.

    Eski ve kirletici olan bu teknolojilerin ülkemize AB Gümrük Birliği anlaşması hükümlerince girdiğini, kimya tesisleri ile başlayan bu sürecin termik santraller, çimento fabrikalarından sonra şimdi de Endüstriyel -Tıbbi-Nükleer Atık Yakma tesislerine sıranın geldiğini ifade eden heyet, yıllık 2.5 milyon ton olan endüstriyel atıkların küçük bir kısmının İZAYDAŞ adı verilen Kocaeli’ndeki tesiste yakıldığını, bu çöplerin büyük kısmının kontrolsüz biçimde çimento fabrikalarında yakıldığını, 500 bin tona yakın bir atığını ise ne olduğunun bilinmediğini ifade etti. Çöpleri yakmanın çok tehlikeli, insan sağlığı, su temizliği, toprak ve hava kalitesi açısından telafisi mümkün olmayan sonuçları olacağını belirten heyet, yakma sonucu ortaya çıkacak baca gazı emisyonları içinde dioksin ve furan gibi atıklar olduğunu vurguladı.

    Uluslararası Kanser Araştırması Ajansı tarafından yapılan araştırmaları sunan heyet, dioksin kanser yapmasının yanında, sinir, bağışıklık ve üreme sistemlerine zarar verdiği, doğmamış bebeklerde bozuk oluşumlara, sakatlıklara sebep olduğu, endokrin sistemini bozduğu ve daha bir çok olumsuz etkiye neden olabileceğini belirtti.

    Yapılacak tesisin çok tehlikeli ve zehir saçacak bir tesis olduğunu ifade eden heyet, Yenişehir gibi Marmara Bölgesinin GAP’ı olarak adlandırılan, nüfusun yüzde 70’inin tarım ile yaşamını sürdürdüğü bölgede tesisin yapılmasının, tarım ürünlerine olan etkiler nedeniyle sonunun geleceğini, hayvan sütüne ve oradan da tüm ürünlere geçebilen bu zehirli atıkların bölgedeki kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı da ortadan kaldıracağını, Yenişehir’lilerin tarımsal ve hayvansal ürünlerini kimsenin satın almak istemeyeceğinin altını çizdi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu