03.07.2009 NTVMSNBC
Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı iddia edilen yangın tatbikatı yüzünden mi? Bakanlık ve kurum tatbikat yapılmadığını açıklarken, çevreciler ise "Köylüler şahit, kuşlar havadan boşaltılan su yüzünden telef oldu" dedi.
Orman Genel Müdürlüğü, yeni aldığı söndürme uçaklarıyla Bafa Gölü'nde yangın tatbikatı yaptığı, uçakların göldeki Menet Adası'na bıraktığı tonlarca su nedeniyle binlerce kuşun öldüğü ve koruma altındaki gri balıkçılların da telef olduğu iddialarını yalanladı.
Orman Bakanlığı'nın yazlı açıklamasında da, 'tatbikat yapma döneminde değiliz' denirken, ölü kuş fotoğraflarının eski tarihli olduğu belirtildi. Ancak Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, gerçeklerin gizlendiğini iddia etti.
EKODOSD, dün Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı yangın söndürme uçaklarının gölde tatbikat yaptığını ve bu tatbikatın göldeki ekosistemi olumsuz etkilediğini açıklamıştı. Dernek başkanı Sürücü, yangın söndürme uçaklarının tatbikat sırasında boşalttığı suların ağaçların üzerindeki kuş kolonisindeki yavru kuşları telef ettiğini öne sürmüştü.
Ancak Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, kuş yuvalarına zarar vermelerinin söz konusu olmadığını açıkladı. Göl üzerinde yakın zamanda herhangi bir yangın söndürme tatbikatı yapılmadığını ifade eden yetkililer, bölgede meydana gelen orman yangınlarına müdahale amacıyla gölden zaman zaman su alındığını, ancak gölün üzerinde su boşaltma uygulaması yapılmadığını söyledi.
Kuş ölümlerine ilişkin gazetelerde yer alan fotoğrafların arşiv fotoğrafları olduğunu da savunan yetkililer, ''Fotoğraflar, muhtemelen geçtiğimiz yıllarda gölde meydana gelen bir su sirkülasyonu sırasında telef olan kuşlara ait'' dedi.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri de Bafa Gölü üzerinde yangın söndürme uçaklarının tatbikatının söz konusu olmadığını belirterek, ''Uçaklar, Bafa Gölü'nden yangına müdahale amacıyla zaman zaman su alıyor. Fakat, uçakların tatbikat amacıyla göldeki bir adaya su bırakması iddiaları hayal ürünü'' dedi.
"Pilotlarımız çevre için savaşıyor"
Orman yangını sezonu öncesinde Bodrum-Milas Havalimanı'nda konuşlandırılan Türk Hava Kurumuna ait uçakların Uçuş İşletme Müdürü Ayhan Nevarsa da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bölgede yangına müdahale amacıyla konuşlandırılan THK'ya ait uçakların, sadece keşif amaçlı uçuşlar yaptığına işaret etti.
Nevarsa, ''Bölgede yaptığımız herhangi bir tatbikat söz konusu değil. Hele hele tatbikat amacıyla Bafa Gölü'ne su bırakmadık. Haberlerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmıyor'' diye konuştu.
Uçaklarda görev yapan pilotların doğanın korunması için canlarını ortaya koyduğunu ifade eden Nevarsa, şunları söyledi: ''Biz savaşçıyız, yangın savaşçısıyız. Yangın çevreye zarar vermesin diye savaşıyoruz. Biz çevre için savaşıyoruz, çevreye zarar vermemiz söz konusu olamaz. Hatta, bu iddiaları ortaya atan çevreci arkadaşlardan daha çevreciyiz. Çevreye, zarar vermemiz için bir neden söz konusu değil. Ne yapmaya çalışıyorlar, anlayabilmiş değiliz.''
"Tatbikat döneminde değiliz"
Çevre ve Orman Bakanlığı da, Bafa Gölü'nden su alınıp tatbikat yapıldığı ve bunun Menet Adası'na bırakılması nedeniyle kuşların ölümüne neden olunduğu iddialarına ilişkin ''Bafa Gölü'nden ihtiyaca bağlı olarak zaman zaman su alındığı bilinmektedir, ancak ilgili sahada gazetelerdeki haberlerde belirtildiği şekilde bir tatbikat yapılmamıştır'' açıklamasını yaptı.
Bakanlığın yapılan yazılı açıklamasında, ''...İlgili sahada gazetelerdeki haberlerde belirtildiği şekilde bir tatbikat yapılmamıştır. Bu minvaldeki haberler de tamamen yanlış ve kamuoyunu yanıltıcıdır. Hava sıcaklığının artığı şu günlerde teyakkuz halinde bulunması gereken uçak ve helikopterlerin tatbikat yapma dönemi değildir. Haberin yer aldığı gazetelerde kullanılan ölü kuş fotoğrafları 2006-2007 yılında su sirkülasyonun olmaması sebebiyle meydana gelen kuş ölümleri olayından alınan fotoğraflardır. Yine haberdeki fotoğraflarda yer alan flamingoların Bafra Gölü'ne hiçbir zaman göç etmediği, Tuzla Sulak Alanı'na göç ettikleri kamuoyunca bilinen bir gerçektir'' denildi.
"Tatbikatın yeri değiştirildi"
EKODOSD Başkanı Sürücü, tatbikata, bölgedeki tüm köylülerin şahit olduğunu, hatta bu durumu derneğe köylülerin haber verdiğini söyledi.
Bir köylünün tarlasının da tatbikat sırasında bırakılan su nedeniyle tahrip olduğunu belirten Sürücü, ''Başvurular üzerine hemen Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Şefliği'yle görüştük. Onların girişimiyle tatbikatın yeri değiştirildi. Ölen kuşların fotoğraflarını da bölgede yaptığımız incelemede biz çektik'' diye konuştu.
ntvmsnbc'ye konuşan Bahattin Sürücü, Orman Genel Müdürlüğü'nün cevabına şu yanıtı verdi: "Gölde uzun süredir çalışma yapıyoruz. Bütün Bafa Gölü çevresindeki köylerle yakın ilişkimiz var. 10-15 gün önce bir tatbikat yapıldığına ilşkin birçok köyden bizi aradılar. Turizmci arkadaşlar da aradı. 'Burada uçaklar var. Etrafta yangın da yok, ne yapmak istiyorlar anlayamadık' dediler. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nü aradım. Böyle bir şeyden haberleri olmadıklarını, araştıracaklarını söylediler. Daha sonra telefonla bana bilgi verdiler ve 'Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait uçaklar gölde tatbikat yapıyor. Fakat sonradan durdurup Güllük tarafına aldılar' dediler.
Geçtiğimiz Pazar günü göldeki Menet Adası’na gittik. Adadaki değişiklikleri fark ettik. Adanın pırıl pırıl olduğunu gördük! Orada ölen kuşların fotoğraflarını çektik ama hâlâ aklımızda kuşların neden öldüğüne dair bir düşünce yoktu. Kanadı kırık kuşlar da vardı. Gölün kıyısında bir balıkçı köyü olan Serçin Köyü’ne gittik. Köylülere kuşlar neden öldüğünü sorduk. 'Uçaklar geldi gölden aldıkları suyu Menet Adası’nın üzerine boşalttılar' dediler. Bafa Gölü kıyısındaki pamuk tarlasına da su boşaltmışlar.
'Orada tatbikat yapılmadı' deniyorsa o zaman bütün köylüler yalan söylüyor. Orada bir tatbikat yapılmış, bu gerçek."
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013