26.06.2009 Birgün Abdullah Tunç
Prometeus, Hefaistos ve Atena’dan ateşi ve tekniği çalarak insana armağan ederken en önemli olanı atlamıştı. Bunu fark eden Zeus araya girerek insanlara adalet duygusunu götürmesi için Hermes’i görevlendirdi. O da politik erdemin sitede (kentte) herkese ait olduğunu ve ancak bu şekilde bir yaşamın mümkün olabileceğini gösterdi. Tiran ya da despota boyun eğmek yerini kısmen de olsa adalet duygusuna bıraktı ve kararlarda çoğunluk aranmaya başlandı. Zamanla tanrıların yerini insanlar aldı. İstedikleri kadar adalet, istedikleri kadar demokrasiyi kömürle dağıtmaya başlayan siyasal iktidar, bazen tümden despotik kararlar alarak insanlığa hizmet anlamında bir akıl tutulması yarattı.
Kapitalist birikim süreci kendine özgü bir mekân düzenlemesi kurarken beraberinde kendi iktidar anlayışını da getirir. İktidarların amacı da, mekânı ele geçirmek ve kendi lehine dönüştürmekle ilişkilenir. Bu açıdan, İstanbul’da yapılan veya yapılmak istenen Boğaz köprülerinin iktidarların bu yöndeki girişimlerinin önemli birer sembolü olduğunu ortaya koyabiliriz.
Yeşili betona çevirmek...
Nüfusu her geçen gün artan İstanbul, kontrolsüz ve plansız büyümesi, artan yolculuk talebi ve özel otomobil sayısı ile ulaşım alanında sürekli büyüyen sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar gözle görülürken ve bütün uzmanlar aksini söylerken merkezi ve yerel idare yeni spekülatif rantlar yaratmak üzere karayolu üzerinde yoğunlaşarak, sözde çözümler üretmeyi sürdürmektedir. Hem pratik ve sembolik olarak mekânı ele geçirme, hem de yeni kentsel rantlara olanak sağlamak amacıyla 3. köprüye başvurmaktan da kaçınmamaktadır. Bu kararla İstanbul’un en yeşil iki semtinin (Rumeli Kavağı-Beykoz) ve çeperlerinin beton yığınına dönüşecek olmasıyla ise hiç ilgilenmemektedir.
İstanbul’da yürütülen ulaşım politikalarıyla yol genişlikleri artırılmakta, kentin en önemli meydanları kavşaklara feda edilmektedir. İnsan-merkezli bir kent yaklaşımından kopup otomobile bağımlı bir kentin temelleri çoktan atılmıştır. Ulaşım politikaları özel otomobil sahipliğini desteklemiş, kentlileri değil, araçları bir yerden bir yere ulaştırmaya öncelik vermiş ve bunu yaparken motorlu taşıtların kent içinde daha hızlı hareket etmesinin kentlilerin hareketi anlamına geleceği varsayımına dayanmıştır.
Bu bağlamda yapılması istenilen 3. köprü kendi trafiğini oluşturacaktır. Bu da trafiği rahatlatmak yerine, trafikte sorunların daha da artmasına sebep olacaktır. Bağlantı yolları ile birlikte kent, araçlarla kaplanmaya devam edecektir. Yüksek oranda egzoz gazı salınımıyla gelen hava kirliliği, sağlık sorunlarını artıracaktır. Köprü güzergâhında yer alan insanların gelip dinlendikleri, eğlendikleri, temiz havadan yararlandıkları, içinde çeşitli hayvanları barındıran yeşil alanlar yok olacaktır. Zaten gürültünün yüksek olduğu bu kentte gürültüsüz bölgeler de bundan nasibini alacak, gürültü kirliliği kentin her tarafına yayılacaktır. Yeni rant alanlarının açılmasıyla kapitalist sermaye kendine özel mekânsal kurgusunu geliştirerek sürdürecektir.
Sermayeye hizmet edecek bu köprünün ekonomik maliyeti dışındaki toplumsal ve çevresel dışsal maliyetleri; oraya veya oradan başka yerlere olacak göçler, oradaki sosyal hayatın değişmesi, trafiğin artmasıyla birlikte hastaneye yetişememe sonucu gelebilecek can kayıpları, eğitimdeki aksamalar, işe geç kalmalar, meydana gelecek çevresel tahribatın ne olacağı hesaplanmamıştır. Köprünün yapılacağı alanın su toplama havzası olması, yakın çevresinde geniş orman alanlarının bulunması ve bunların köprüyle birlikte yok olma ihtimali hiç hesaba katılmamaktadır. Diğer yandan büyük sermaye gruplarının bu bölgede yıllardır arazi kapattıkları herkes tarafından bilinen bir gerçektir.Son söz: Üçüncü köprü sermaye için yapılmaktadır!
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013