22.06.2009
TÜRÇEK Basın Açıklaması
Foça’da başlayan orman yangını nedeniyle TÜRÇEK’ten yapılan açıklamada Küresel Isınma – Orman yangınları ilişkisine dikkat çekildi. TÜRÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Barbaros Gönençgil yapmış olduğu yazılı açıklamada şunları söyledi: “Küresel sıcaklıklarda son yıllarda görülen artışlar bir çok doğal afetin tetikleyicisi olmuştur. Etkisi ve sıklığı artan fırtınalar, bir yandan susuzluk sorunu yaşayan yerler, diğer yandan sel ve taşkınlar, salgın hastalıklar dünyanın değişen ekosisteminin birer göstergesi olmaktadır.
Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin en önemli sonuçlarından biri de ülkemizin de içinde bulunduğu dünyanın orta kuşak iklim bölgelerinde doğal afet ve orman yangını riskinin artmasıdır. Son yıllarda tüm çabalara rağmen binlerce hektar orman alanımız yanmış ve bugün de yanmaya devam etmektedir.
Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar, şiddetli rüzgarla birleşince ortaya ciddi anlamda orman yangını riskini çıkartmaktadır. Bu açıdan Foça’da çıkan yangın da yine kuvvetli rüzgar nedeniyle büyük bir orman alanının yanmasına ve yerleşim yerlerini dahi tehdit etmesine neden olmuştur.
Değişen sıcaklıklar bu riskin daha artacağını ve yangın mevsiminin daha da genişleyebileceğinin işaretini vermektedir. Bu nedenle bir yandan orman yangınlarının en büyük nedenlerinden biri olan ihmal, dikkatsizlik ve özellikle kasıt konusunda çalışmalar yapılırken, diğer yandan değişen iklim koşullarının ortaya çıkardığı yangın risklerine karşı daha hazırlıklı olmak zorundayız”
TÜRÇEK, yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılmasında yörenin iklimine ve doğal koşullarına uygun, yangına dayanıklı ağaç türlerinin seçilmesinin yangın riskini azaltacağını ifade ediyor. TÜRÇEK yangına duyarlı bölgelerimizde yaşayan halkımızı bu konuda daha dikkatli ve özenli olmaya çağırıyor.
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013