YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Haziran 2009

Küresel Isınma Ormanlarımızı Tehdit Ediyor!!!

  • 22.06.2009

    TÜRÇEK Basın Açıklaması

    Foça’da başlayan orman yangını nedeniyle TÜRÇEK’ten yapılan açıklamada Küresel Isınma – Orman yangınları ilişkisine dikkat çekildi. TÜRÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Barbaros Gönençgil yapmış olduğu yazılı açıklamada şunları söyledi: “Küresel sıcaklıklarda son yıllarda görülen artışlar bir çok doğal afetin tetikleyicisi olmuştur. Etkisi ve sıklığı artan fırtınalar, bir yandan susuzluk sorunu yaşayan yerler, diğer yandan sel ve taşkınlar, salgın hastalıklar dünyanın değişen ekosisteminin birer göstergesi olmaktadır.

    Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin en önemli sonuçlarından biri de ülkemizin de içinde bulunduğu dünyanın orta kuşak iklim bölgelerinde doğal afet ve orman yangını riskinin artmasıdır. Son yıllarda tüm çabalara rağmen binlerce hektar orman alanımız yanmış ve bugün de yanmaya devam etmektedir.

    Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar, şiddetli rüzgarla birleşince ortaya ciddi anlamda orman yangını riskini çıkartmaktadır. Bu açıdan Foça’da çıkan yangın da yine kuvvetli rüzgar nedeniyle büyük bir orman alanının yanmasına ve yerleşim yerlerini dahi tehdit etmesine neden olmuştur.

    Değişen sıcaklıklar bu riskin daha artacağını ve yangın mevsiminin daha da genişleyebileceğinin işaretini vermektedir. Bu nedenle bir yandan orman yangınlarının en büyük nedenlerinden biri olan ihmal, dikkatsizlik ve özellikle kasıt konusunda çalışmalar yapılırken, diğer yandan değişen iklim koşullarının ortaya çıkardığı yangın risklerine karşı daha hazırlıklı olmak zorundayız”

    TÜRÇEK, yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılmasında yörenin iklimine ve doğal koşullarına uygun, yangına dayanıklı ağaç türlerinin seçilmesinin yangın riskini azaltacağını ifade ediyor. TÜRÇEK  yangına duyarlı bölgelerimizde yaşayan halkımızı bu konuda daha dikkatli ve özenli olmaya çağırıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu