YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Haziran 2009

Öğrencilerin Kaplumbağa Nöbeti Başladı

  • 22.06.2009 Radikal

    Yavrulama dönemine giren deniz kaplumbağaları için üniversite öğrencileri Samandağ sahilinde nöbet tutuyor. Nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kaplumbağalar henüz yasal koruma statüsüne sahip değil.

    Yeşil deniz kaplumbağalarının (chelonia mydas) yumurtlama alanlarının korunması için çaba harcayan çevreci öğrenciler, bu kaplumbağaların önemli yuvalama alanlarından biri olan Hatay’ın Samandağ ilçesi sahilinde nöbet tutuyor.

    Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Uzman Biyoloğu ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi Bektaş Sönmez, 2001 yılından bu yana yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki Samandağ sahilinde, yeşil kaplumbağaların neslinin devamı için çalıştıklarını söyledi.

    Çevre ve Orman Bakanlığı ile kaymakamlığın desteğiyle sahilde kaplumbağaların yuvalama dönemleri olan haziran ve ağustos aylarında nöbet tuttuklarını ifade eden Sönmez, Türkiye’nin birçok ilinden üniversite öğrencilerinin bu çalışmaya ortak olduğunu kaydetti.

    Akdeniz sahillerinde yoğun olarak görülen yeşil deniz kaplumbağalarının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Sönmez, şöyle devam etti: "Yaklaşık 80 santimetre kabuk kalınlığı bulunan deniz kaplumbağaları bölgemizdeki sahilde yoğun olarak bulunuyor. Nesli tehlike altında olan kaplumbağaların korunması ve popülasyonunun devamı için öğrenciler gönüllü olarak çalışıyor. Yumurtlama dönemi olan haziran ayı sonu ve temmuzda öğrenciler, geç saatlerde sahile giderek kaplumbağaların izlerini sürüyor. İzleri bulan öğrenciler, kaplumbağanın yumurta bırakıp bırakmadığını kontrol ederek, yuvaları işaretliyor. Ancak, sahilimize üç yılda bir gelen ve ortalama 300 yumurta bırakan kaplumbağalar için mutlaka yasal koruma statüsü oluşturulmalısı lazım." Kaplumbağaların ışık ve sesin olmadığı geç saatlerde yumurtlamak için sahile çıktığını vurgulayan Sönmez, bu yıl yaptıkları denetimlerde yaklaşık 100 yuva tespit ettiklerini, sezon sonuna kadar kaplumbağaların 400 yuva yapmasını beklediklerini kaydetti.

    "Işık ve kum alımı kaplumbağaları tehdit ediyor"

    Risk altındaki yuvaların korunması ve 45 günlük bekleme süresinin ardından çıkacak yavruların denize sağlıklı bir şekilde ulaşması için çaba gösterdiklerini belirten Sönmez, bu konuda vatandaşlara çok iş düştüğünü söyledi.

    Işığın, sahilden kum alımının ve çevre kirliliğinin kaplumbağaların neslini tehdit ettiğini ifade eden Sönmez, "Yumurtadan çıkan yavrular, ışığı görünce, o yöne doğru gidiyor. Birçok yavru bu şekilde denize ulaşamadan hayatını kaybediyor. Sahilden kum alımı da kaplumbağaların bıraktığı yuvaların bozulmasını neden oluyor. Sahilimizin koruma statüsüne alınması halinde bu risk faktörü ortadan kaldırılabilir" diye konuştu. Sahile yakın alanda oturan vatandaşların geceleri mutlaka perdelerini kapatması gerektiğini vurgulayan Sönmez, sahile giriş çıkışların da belli saatlerde yapılmasının kaplumbağalar için önemli olduğunu söyledi.

    Sönmez, gönüllü çalışmak isteyen öğrencileri Samandağ’a beklediklerini sözlerine ekledi.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu