18.06.2009 Tempo24
Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Hanifi Avcı, önümüzdeki 5 yıllık süreçte 2 milyar 300 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Geçen yıl Türkiye genelinde ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anımsatan Avcı, ağaçlandırma, erozyon ve mera ıslahı faaliyetlerinin yanı sıra çölleşme konusunda koordinasyon çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Bunların yanı sıra toplumun ağaçlandırma ve erozyon konusunda bilinçlendirilmesi noktasında da çeşitli faaliyetler yaptıklarını ifade eden Avcı, bütün gayretlerinin, yaşanabilir bir Türkiye oluşturmak olduğunu dile getirdi.
Avcı, geçen yıl Türkiye genelinde ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anımsatarak, ''Bu seferberlikle bakanlığımızın yanı sıra, sivil toplum kuruluşları, halkımız, holdingler, şirketler ve diğer kuruluşların da katkı sağlanması amaçlanmıştı. Biz zaten ağaçlandırma çalışmasını yıllardan beri yapıyoruz. Ancak seferberliğin anlamı, tüm insanların aynı hedefe doğru, aynı istikamette ve birlikte çalışmasıdır. Bu açıdan ağaçlandırma seferberliği bizim için önemliydi'' dedi.
2008 yılının ağaçlandırma çalışmaları açısından çok iyi geçtiğini ve hedeflerinin üzerine çıktıklarını dile getiren Avcı, şunları kaydetti: ''Hedefimizin üzerine çıkarak, Türkiye genelinde geçen yıl 305 milyon adet fidan diktik. 2008 yılı bizim başlangıç yılımızdı. İlk yılımızda hedeflerimizin üzerine çıkmak önemli. 2009 yılında daha da ileri gitmemiz gerektiğini düşünerek hedeflerimizi büyüttük. 2009 yılında hedefimiz, 500 bin hektar alanda 500 milyon fidanı toprakla buluşturmak. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte ise 2 milyon 300 bin hektar alana 2 milyar 300 milyon fidan dikmeyi hedefliyoruz.
Valiliklerle, belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz. 2002 yılından bugüne fidan üretimini 4'e, fidan dikim alanını ise 5-6'ya katladık. Ağaçlandırma çalışmalarımıza katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarına, holdinglerimize teşekkür ediyorum.''
‘Türkiye büyük tehlike altında’
Avcı, Türkiye topraklarında çölleşme ve erozyona karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, çölleşmenin sadece kum tepelerden oluşmadığını söyledi.
Toprakların erozyonla akıp gitmesi, üzerindeki bitki örtüsünün yok olması, toprakta organik madde azalması, aşırı sulama nedeniyle toprakların tuzlanması ve çoraklaşması gibi etkenlerle toprağın verimi azalıyorsa, burada çölleşmeden bahsedilebileceğini belirten Hanifi Avcı, ''Bu açıdan bakılırsa Türkiye'nin büyük tehlike altında olduğunu görüyoruz. Türkiye'de çölleşmenin olduğunu herkes biliyor. Biz bunu önlemek için gerekli iradeyi ve çabayı gösterirsek bunu önlemen mümkün. Ancak bunu sadece devletten beklememek lazım. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi şart'' dedi.
Avcı, Türkiye genelinde orman alanlarının yüzde 54'ünde, tarım alanlarının yüzde 59'unda, meraların da yüzde 64'ünde erozyonun devam ettiğini anlatarak, ormanlık alanlarda rehabilitasyon çalışması yaparak, çıplak alanları ağaçlandırarak, erozyonla mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013