20.06.2009 Atlas
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca-Cola Türkiye'nin katkılarıyla oluşturulan 'Hayata Artı Gençlik Programı' çerçevesinde yürütülen 'Seyfe Kurak Alanı Göl Oluyor' projesi ekibi Seyfe'yi yeniden eski sulak haline dönüştürmek amacıyla 'Kova Kova Su' etkinliğini düzenledi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencilerinden oluşan proje ekibi, yerel halk ve yerel erkânın katılımıyla Seyfe'ye kovalarla sembolik olarak su taşınarak yaşanan kuraklık sorununun altı bir kez daha çizildi.
Etkinlikte ayrıca, yörede yaşanan değişikliklerin nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri konusunda 'Seyfe Sulakalanı Çalıştay Bildirgesi' de dağıtıldı.
Sahip olduğu biyolojik çeşitlilikle ülkemizde uluslararası öneme sahip on iki sulak alandan biri olan Seyfe Gölü Sulak Alanı, tüm önlemlere karşı her yıl biraz daha kuruyarak yok oluyor. Coca-Cola Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 'Hayata Artı Gençlik Programı' çerçevesinde Eylül 2008'den beri yürütülen 'Seyfe Kurak Alanı Göl Oluyor' projesi ile yerel halkın katılımı sağlanarak göl suyunun kuruma nedenleri ve çözüm yöntemlerini içeren eylemler düzenleniyor.
Kovalarla Seyfe Gölü'nü doldurdular
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencileri tarafından 19 Haziran 2009 Cuma günü düzenlenen 'Kova Kova Su' etkinliği de yerel halk ve karar vericilerin dikkatini Seyfe Gölü'nde yaşanan kuraklığa çekti. Hayata Artı Gençlik Programı 'Seyfe Kurak Alanı Göl Oluyor' projesi ekibi, yerel halk ve yerel idarenin katılımıyla Seyfe Gölü'ne sembolik olarak kovalarla su taşıdılar. Hülya Çeşmeci, Gökhan Altan, Okan Ürker ve Muhammed Öztürk'ten oluşan proje ekibi Seyfe Gölü'nde yaşanan kuraklık nedeniyle mevcut tür çeşitliliğinin ve sayısının azaldığına, tarımda verimliliğin düştüğüne, otlama ve hayvancılığın azaldığına, balıkçılık ve sazcılığın tamamen yok olduğuna, iklimin sertleştiğine ve geçimini göl ve çevresinden sağlayan yöre halkının göç etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.
Seyfe Sulakalanı Çalıştay Bildirgesi'nden çözüm önerileri
'Kova Kova Su' etkinliği paralelinde Mucur Kaymakamı, Mucur Belediye Başkanı, Çevre ve Orman Bakanlığı Sulakalanlar Daire Müdürlüğü, DSI Kayseri Bölge Müdürlüğü, Kırşehir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kırşehir İl Turizm Müdürlüğü, çevre köy muhtarları, fikir liderleri ve çevre ile ilgili bilim adamlarının katıldığı Seyfe Sulakalanı Çalıştayı'nda, bölgede yaşanan kuraklığın nedenleri sıralanarak çözüm önerilerinde bulunuldu. Çalıştay'ın en büyük özelliği Seyfe Gölü'nde kuraklık sorununun ortaya çıktığı 1970'li yıllardan itibaren ilk defa bir araya gelinerek sorun üzerine konuşulması oldu. Çalıştay'dan çıkan bildirgeye göre; Seyfe Gölü'nün 1970'li yıllardan itibaren kurumaya başlamasında en büyük faktör insan müdahalesi olarak belirlendi. Bu müdahalelerin en büyüğü olarak da drenaj kanalı gösteriliyor. Ayrıca göl suyunun içme suyu olarak tüketiminin yanı sıra, çevre bölgelerdeki tarım arazilerini sulamak amaçlı kullanımı da kurumaya etken olan diğer faktörler arasında bulunuyor. Seyfe Sulakalanı Çalıştay Bildirgesi'nin çözüm önerileri arasında ise; çiftçilerin alternatif sulama yöntemlerine teşvik edilmesi, kuru tarımı destekleyen özel teşvikler verilmesi, su kullanımına ait denetimlerin artırılması, sulamada kullanılan kuyulara sayaç takılması, kuş potansiyelinin kuş turizmi ile gelir kaynağı haline dönüştürülmesi, kaçak avcılığa karşı kontrollerin artırılması olarak sıralandı.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013