YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Haziran 2009

Avrupa’ya Enerji Çölden Gelecek

  • 17.06.2009 Milliyet

    20 büyük Alman şirketinin oluşturduğu konsorsiyum, Kuzey Afrika çöllerine kuracağı güneş panelleriyle Avrupa’nın enerji ihtiyacını karşılamayı planlıyor. 400 milyar euro’luk proje tamamlandığında, üretilen enerji İtalya ve İspanya’nın yanı sıra Türkiye’den de geçerek, Avrupa’ya ulaşacak

    Kuzey Afrika çölleri yakın gelecekte Avrupa’nın enerji kaynağı olacak. Başta Münchener Rück olmak üzere Siemens, Deutsche Bank ve Ren-Vestfalya Elektrik Şirketi’nin (RWE) aralarında bulunduğu 20 üst düzey Alman şirketinin oluşturduğu konsorsiyum, Avrupa’nın elektrik ihtiyacını karşılayacak bir proje oluşturdu. 400 milyar euro tutacak proje, petrol ve doğalgaza bağımlılığı azaltacak; üstelik proje tamamen çevreci.

    2050’de tamamlanması beklenen “Desertec” isimli projede, ilk elektriğin 10 yıl içinde Avrupa’ya ulaşması ve toplam ihtiyacın yüzde 15’ini karşılaması planlanıyor.

    Küresel ısınmayla savaşta önemli bir rol alması beklenen proje kapsamında Kuzey Afrika’nın çöllerine güneş panelleri kurulacak. 2020’de 310 kilometrekareye ulaşacak paneller, 2050 yılında tam 3600 kilometrekarelik alana yayılmış olacak. Üretilecek enerji, Türkiye, İtalya ve İspanya aracılığıyla Avrupa kıtasıyla buluşacak.

    Türkiye de planda var

    Cezayir’in Tinduf ile Mısır’ın El Kasr kentleri yakınlarında ve Güney Libya’da kurulacak güneş panellerinde üretilecek enerji, yüksek gerilimli doğru akımla Avrupa’ya taşınacak; kullanılacak bölgelerde alternatif akıma dönüştürülerek şehirlere dağıtılacak.

    Üretilen enerjiden Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkeleri ile hattın geçtiği Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkeleri faydalanacak. Projenin, bu tarz enerji üretim metodlarının kârlı olmadığına dair yaygın kanının aksine kârlı olacağı belirtiliyor. Alman Hava ve Uzay Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı fizibilite çalışmalarıyla kârlılığı ortaya çıkan projede, enerjinin Avrupa’ya taşınımı sırasında yüzde 10 ile 15 arasında bir kayıp meydana gelecek. Buna rağmen üretilen enerjinin maliyetinin, kilovatsaat başına yaklaşık 8 kuruş olması bekleniyor.

    Enerjiyi doğrudan üreten klasik güneş panellerinin aksine, bu projede güneş panelleri, özel bir tür yağı ısıtacak ve bu yağın ısısıyla su buharı harekete geçerek türbinleri döndürecek.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu