16.06.2009 NTVMSNBC
WWF Türkiye 1-12 Haziran 2009 tarihleri arasında Bonn’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı ile ilgili bir açıklama yaptı.
WWF Türkiye 1-12 Haziran 2009 tarihleri arasında Bonn’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu sözlere yer verildi: BM İklim Konferansı'na katılan delegeler gezegenimizin geleceğiyle ilgili uzun müzakerelerin ardından neredeyse hiçbir önemli konuda görüş birliğine varmadıkları konusunda uzlaşmış durumdalar.
WWF Küresel İklim Girişimi Lideri Kim Carstensen “Bu durum tembel öğrencilerin olduğu bir sınıfa benzetilebilir. Sınıf arkadaşlarının arkasına saklanarak bu işin içinden çıkabileceklerini ve öğretmenlerinin onları farketmeyeceğini umuyorlar.” dedi ve ekledi. “Burada farklı olan tek şey ise bu durumun yol açtığı sonuçlar. Burada yalnızca arkada kalmış olmuyor, bütün dünyayı da kendinizle aşağıya çekmiş oluyorsunuz.”
Bilim insanları yüzyılın en büyük tehdidi olarak nitelendirilebilecek küresel iklim değişikliğinin etkisinin arttığı ve artan sıcaklık değerlerinin en yoksul ve en korumasız ülkeleri vuracağı konusunda hemfikir iken, zengin ülkeler herhangi bir tavizde bulunmaya yanaşmıyor.
Carstensen ekliyor; “Siyasi bir atılım gerçekleşmedi. Bunun yerine delegeler kendilerini bir sonraki toplantıda yapılacak olan savaşa hazırlıyorlar. Müzakerelerdeki duruşlarını netleştiriyor olmaları önemli, ancak zorlu konuların çözümlenmesi yönünde adım atmadıkları için zaman kaybediyoruz.”
Delegeler Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan taslak müzakere dökümanları üzerinde çalışarak bazı ayrıntılarla ilgili ilerleme kaydetmiş olsalar da hiçbir ülkenin ilk adımı atma konusunda niyetli olmadığı görülüyor. İklim değişikliği ile mücadelenin mümkün olduğunu gösterecek liderler bulunmuyor.
“Delegeler toplantı salonlarında oturuyor ve dünyanın bir şekilde kendi düzenini tekrardan kuracağını, doğal afetlerin meydana gelmeyeceğini, insanların sıkıntılar çekmeyeceğini ve tüm bu sorunların kendi kendine çözümleneceğini umuyorlar, ancak yanılıyorlar.”
Eğer ki gelişmiş ülkelerin bugüne kadar sundukları öneriler doğrultusunda şekillenen bir dünyada yaşasaydık, o dünya iklim değişikliğinin başını alıp yürüdüğü bir dünya olurdu... Bilim 2°C’lik sıcaklık artışının aşılmaması için gelişmiş ülkelerin karbon salınımlarını 2020 yılına kadar % 25 ila % 40 arasında azaltmaları gerektiğini ortaya koyarken devletlerin bu konudaki girişimleri belirtilen emisyon azaltım hedeflerini tutturamayacak gibi görünüyor. WWF’nin tahminlerine göre, gelişmiş ülkelerin bugüne kadar yaptıkları açıklamalar 2020 yılına kadar yalnızca yaklaşık %10’luk bir emisyon azaltımına işaret ediyor. Bu düşük emisyon azaltımı küresel iklim değişikliği krizi ile mücadeleyi imkansız kılıyor.
Carstensen ‘Zengin ülkeler, Avrupa Birliği ve A.B.D önemli adımlar atmalıdır. Zaman gerçek liderliği gösterme zamanıdır. Tarih bu insanları yargılayacaktır ve yalnızca harekete geçme niyetinde olanlar gelecekte bir takım kazanımlara erişecektir’ diye ekledi.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, Bonn’daki gelişmeleri şöyle yorumladı: “2009 yılı dünya için ‘yap veya boz” yılı. Gelişmiş ülkeler, insan kaynaklı iklim değişikliği tehdidinin çözümü için üstlerine düşen görevleri yerine getirmeme lüksüne sahip olmadıklarının bir an önce ayırdına varmalı. Gelişmiş ülkeler tarafından emisyon azaltımı, finansman gibi konularda beklenen ölçüde ilerleme sağlanamadı. Gelişmiş ülkelerin bu isteksiz yaklaşımları Türkiye gibi gelişmekte olan ve iklim değişikliği ile mücadelesini finansman ve teknoloji alanlarında gelişmiş ülkelerin desteği ile güçlendirecek ülkelerin çözüm için göstermeleri gereken çabaları da teşvik etmiyor. WWF olarak İtalya’da gerçekleşecek G-8 toplantısında küresel iklim değişikliğine öncelik vermesi gereken liderleri, Aralık 2009'da Kopenhag’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler 15. Taraflar Konferansı’nda somut çıktılara dönüşecek kararlar vermeye çağırıyoruz." dedi
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013