YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2009

Fırat ve Dicle Kuruyor!

  • 16.06.2009 Milliyet

    Fırat ve Dicle nehirlerindeki su seviyesinin ciddi oranda azaldığını yazan Independent, Irak’ın kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti

    İngiliz Independent gazetesi, Fırat ve Dicle nehirlerindeki su seviyesinin görülmedik bir derecede azaldığını yazdı. Kırsal kesimde yaşayan insanların sıcak ve kuraklıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken habere göre, Irak’ın güneyinde doğal yaşam alanını kaybeden engerek ve çöl kobrası gibi pek çok zehirli yılan, insanlara ve sığırlara saldırmaya başladı. İnsanların evlerini terk etmeye başladıkları bölgede, doktorların açıklamasına göre yılan saldırıları nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi de yaralandı. Fırat nehri civarındaki kasabalarda yaşayan çiftçiler ise hayvanlarını korumak için dönüşümlü olarak gece nöbetleri tutmaya başladı.

    ‘En büyük felaket’

    2000 yılında Fırat Nehri’nin akış hızının saniyede 950 metreküp olduğunu, bu yıl ise akış hızının saniyede 230 metreküpe kadar düştüğünü belirten gazete haberine şöyle devam etti:

    “Nehirlerin kurumasının nedeni, bir zamanlar Türkiye, Suriye ve İran üzerinden Irak’a gelen suların şimdi barajlarda biriktirilip, sulama için kullanılması. Yalnızca Fırat’ın üzerinde Türkiye 5, Suriye 2 baraj kurdu. Irak’ın susuzluğu, Amazon yağmur ormanlarının yok edilmesi gibi, dünyanın en büyük doğal felaketlerinden biri olabilir. Çölün genişlemesi yüzünden şimdiden Bağdat’ta havaalanını kapatan toz fırtınaları oluyor. Iraklı yetkililer, Türkiye’ye baraj kapaklarını açma çağrısı yapıyor.”

    Irak’ın kurumasının ancak Türkiye’nin kapakları açmasıyla önlenebileceğini belirten Irak Su Kaynaklarından Sorumlu Bakanı Abdül Latif Raşid, en azından saniyede 500 metreküp suya ihtiyaç duyduklarını, Türkiye’nin kendilerine vaat ettiği, fazladan saniyede 130 metreküp suyun ise sadece birkaç gün verildiğini belirtti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu