15.06.2009 Birgün Küresel ısınma kavurmaya devam ederken ‘Bu, aslında Türkiye’nin işine yarayabilir’ iddiası geldi. Buna göre: Küresel ısınmanın etkisiyle karbondioksit ve su döngüsü artacak, bu durum Türkiye'de yeşil miktarını da artıracak!
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kara, küresel ısınmanın karbondioksit başta olmak üzere normalden fazla sera gazı salınımı nedeniyle oluştuğunu, bu nedenle tüm dünyada sıcaklık değerlerinin yükseldiğini belirtti. Küresel ısınmanın, dünya genelinde zararlı etkiler oluşturabileceğini dile getiren Kara, “Ama yine de küresel ısınma ülkemize çeşitli yararlar sağlayabilir” iddiasında bulundu.
Küresel ısınma nedeniyle kutuplarda buzulların erimesinin havadaki su döngüsünü artırdığını, bu durumun suyun kutuplardan ya da denizlerden iç bölgelere taşınma hızının artacağı anlamına geldiğini ifade eden Kara, şunları kaydetti: “Bazen kutuplardan ve denizlerden iç bölgelere su taşınması çok hızlı, hatta sellere sebebiyet verecek kadar da yüklü olabiliyor. Siz bu olayı özellikle iç bölgelerde iyi kontrol edebilirseniz, iyi havza yönetimiyle Türkiye'de faydalı hale dönüştürebilme şansınız var. Yeşil dokunun artabilmesi için olmazsa olmaz ana unsur karbondioksittir. Karbondioksit, güneş ve suyla birleşince, daha iyi bir fotosentez sağlıyor ve ağaçları büyütüyor. Karbondioksit ne kadar fazla varsa, o kadar yeşillik olur, ormanların miktarı artar. Yeşillik oluşması için su da çok önemlidi. Küresel ısınmayla su döngüsü de artacağı için, yeşil miktarının çoğalmasına yeterli gelecek.”
Kara, küresel ısınmayla oluşacak yeni durumun Türkiye için, nereden geleceği tam olarak bilinemeyen önemli bir su döngüsü sağlayacağını, daha fazla yağmur ve kar yağacağını, bununla birlikte yeni su kaynakları ve pınarların oluşabileceğini ifade etti. Bu yeni oluşumları iyi yönetebilmek için mutlaka, kapsamlı bir su yönetimi oluşturarak, suyun iyi bir şekilde kontrol edilmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Kara, “Su yönetimindeki eksiklikleri gidermek, organizasyonu iyi kurmak lazım. Her ülke, her bölge, her şehir bu tedbirleri almalı” dedi. Bu sürecin uzun yıllar alabileceğini anlatan Kara, “Küresel ısınma geliyor, eyvah” demek yerine, bu durumu ülkenin lehine çevirecek tedbirlerin alınmasının şart olduğunu belirtti.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013