YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Haziran 2009

Güllük'teki 40 Yıllık İşgalde Yıkıma Başlandı

  • 15.06.2009 Radikal

    Milas İlçesi Güllük Körfezi'ndeki Sıcak Su Koyu'nda, İzmirli emlakçı İlyas Ergül'ün 40 yıl önce 70 dönüm Hazine arazisini kapatıp inşa ettiği otel, apart villaların önündeki denizi de doldurup kaçak olarak yaptırdığı iskele, restoran ve barın belediye tarafından yıkımına başlandı. Ergül, yıkım ekiplerine, “Devlet, 40 yıldır neredeydi? Bugüne kadar gözyumarak ‘Yap’ diyenler, şimdi yıkıma geliyor. Bu intihar etmeme neden olur” diyerek, tepki gösterdi. Jandarma, herhangi bir olay çıkmasını önlemek için Ergül'ü ruhsatlı tabancasıyla gözaltına aldı. Çevreciler, aynı uygulamanın geçen yıl Şubat ayında Güvercinlik Köyü Pina Yarımadası'nda denizi dolduran MNG Holding'e de yapılması gerektiğini söylüyor.

    Güllük Beldesi mücavir alanı içerisindeki Kıyıkışlacık Köyü Tokat Başı Mevkii'nde, 115 ada 25 parselde bulunan, mülkiyeti Hazine'ye ait arazide, emlakçı 70 yaşındaki İlyas Ergül tarafından kaçak dolgu ve inşaat yapıldığının tespit edilmesinin ardından, Milas Kaymakamlığı, Güllük Belediyesi ve jandarma ekipleri, geçen Cuma günü incelemelerde bulundu. Sıcak Su Koyu’nda, Milas Kaymakamı Şahin Aslan’ın talimatıyla Mal Müdürü Mehmet Çoban’ın başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından yapılan incelemede, bölgedeki bazı binaların kaçak olduğu, 1865 metrekarelik bir alanda kaçak deniz dolgusu yapıldığı tespit edildi. Bölgede kaçak olarak yapıldığı, ve 1987 yılında yıkım kararı alındığı saptanan binaların tahliyesi için Ergül'e 15 Haziran'a kadar süre verildi. Kaçak deniz dolgusunun kaldırılması ve iskelenin yakılması için de 3 ay süre tanındı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı müfettişlerinin yapacağı incelemenin ardından ise tüm kaçak yapıların yıkılıp yıkılmamasına karar verileceği bildirildi.

    Önlem için gözaltına alındı

    Verilen sürenin dolması üzerine bugün koya gelen belediye ekipleri, denizin kaçak olarak yapılan rıhtım, restoran ve barın yıkımına başladı. Jandarmanın güvenlik önlemleri altında işmakineleriyle yapılan yıkım sırasında, tesisin sahibi Ergül, “Devlet, 40 yıldır neredeydi? Bugüne kadar gözyumarak ‘Yap’ diyenler, şimdi yıkıma geliyor. Bu benim intihar etmeme neden olur” diyerek, sinir krizi geçirdi.

    Jandarma, herhangi bir olay çıkmasını önlemek için Ergül'ü ruhsatlı tabancasıyla gözaltına aldı. Ergül, yıkım bitene kadar, Milas Jandarma Komutanlığı'nda tutuldu.

    Çifte standart örneği

    Yıkımın yerinde bir karar olduğunu savunan Bodrum Yurtaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, aynı uygulamanın geçen yıl Şubat ayında Güvercinlik Köyü Pina Yarımadası'nda denizi dolduran MNG Holding'e de uygulanması gerektiğini söyledi. Karahan, 85 bin TL para cezası verilen MNG Holding'in 15 ay geçmesine rağmen doludan bir karış toprağın alınmadığına dikkati çekerek, “Vatandaş, Güllük Körfezi'nde 80 milyon dolar değerindeki arsayı kapatırken devlet uyumuş. Dolgu rezaletiyle Hazine arazisi işgali de ortaya çıktı. Vatandaşın yaptığı kaçak iskele, restoran ve barlar yıkılırken, devletin gücü MNG Holding'e yetmediği için dolgu yerinde duruyor. Denize kaçak dolgu ve yağmada çifte standart uygulamasına bundan daha iyi örnek olamaz” diyerek, tepkisini dile getirdi. (dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu