13.06.2009 Birgün TOKİ’nin, Tekirdağ’da yaptırdığı konutların lağımının hiçbir arıtma yapılmaksızın denize akıtıldığı belirlendi.
Tekirdağ’ın, Gazioğlu köyü mevkisinde bulunan TOKİ konutlarının kanalizasyon atıklarıyla ilgili olarak, çevredeki sitelerde yaşayan yurttaşların 18 Mayıs 2009 tarihli şikayet dilekçesi üzerine Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü’nce bölgede inceleme başlatıldı. İnceleme sonucu hazırlanan raporda, TOKİ bünyesindeki 1 Kasım 2008 tarihinde yerleşime açılan 580 konutun büyük çoğunluğunun kullanılır durumda olmasının yanı sıra aynı bölgede Namık Kemal Anadolu Lisesi ve diğer sosyal kurum ve tesislerin de faaliyette olduğunun tespit edildiği bildirildi.
Arıtma hiç kullanılmamış
TOKİ konutlarının kanalizasyon sisteminin oluşturulması esnasında konut alanının yaklaşık 200 metre yakınında çok gözlü sızdırmasız bir fosseptik inşa edildiği ve üzerine 4 adet paket arıtma sisteminin montajının yapıldığı ifade edilen raporda, ancak arıtma ünitesinin ve fosseptik çukurunun yapılan incelemede bugüne kadar hiç kullanılmadığı, yaklaşık 4 metre derinliğindeki deponun da kapaklarının açık olması nedeniyle tehlike meydana getirdiği bildirildi.
Denetim sırasında, fosseptik çukuruna boşalması gereken kanalizasyon atıklarının oluşturulan by-pass sistemi aracılığıyla açıktan kuru dere yatağına verildiği ve oradan da denize akıtıldığının tespit edildiği kaydedildi. Raporda ayrıca, yüzme sezonunun yaklaşması ve yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte toplum ve çevre sağlığı açısından durumun daha riskli olacağı vurgulandı. TOKİ konutlarının bulunduğu bölgedeki çevre sitelerde yaşayan sakinler de bulundukları sahil şeridine 6-7 aydan beri TOKİ konutlarından gelen kanalizasyonun aktığını belirterek, çevreyi saran kötü koku yüzünden çok zor günler geçirdiklerini belirttiler.
Prof. Soysal: Tekirdağ'a yakışmadı
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Zootekni Bölümü Başkanı ve TEMA Vakfının Tekirdağ temsilcisi Prof. Dr. İhsan Soysal, Tekirdağ sahillerinin fosseptik gibi evsel atıklarla kirletilmesinin Avrupa kenti olma yolundaki bir ile hiç yakışmadığını belirtti. Soysal, Tekirdağ’da Atatürk Orman Çiftliği’nin dışında nefes alacak alanın kalmadığını belirterek, çarpık yapılaşma ve benzeri sorunların yanı sıra sahil şeridinin de kanalizasyon atıklarıyla kirletilmesinin kentin geleceği açısından çok kötü sonuçlar doğuracağını kaydetti.
Prof. Dr. Soysal, TOKİ konutlarının gerekli altyapı hazırlıkları tamamlanmadan yerleşime açılmasının doğru olmadığını belirterek, “Sahillerimizi kirletmemeyi artık öğrenmeliyiz. Tekirdağ sahillerinin fosseptik gibi evsel atıklarla kirletilmesi Avrupa kenti olma yolundaki bir ile hiç yakışmıyor” diye konuştu.
Firma: Yükümlülüğümüz yoktu
TOKİ konutlarının Tekirdağ’daki yöneticisi Şenay Tım, konutların fosseptik sorunuyla ilgili olarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nden gelen yazıyı TOKİ yönetimine ilettiğini belirterek, sorunun hafta sonuna kadar giderilmesini beklediklerini kaydetti. TOKİ konutlarının inşaatını üstlenen firma yetkilisi Kahraman Demir ise TOKİ ile imzaladıkları anlaşmada kanalizasyon sistemi ile ilgili bir yükümlülüklerinin bulunmadığını, ancak buna rağmen kanalizasyon atıkları için bir arıtma ve fosseptik çukuru inşa ettiklerini söyledi. Demir, fosseptik sisteminin devreye alınması için çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nden gelecek kontrolörlerin incelemesinden sonra arıtmayı devredeceğiz” dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013