YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2009

Birinci Ağızdan Güllük Yağması

  • 10.06.2009 Radikal

    MUĞLA - Güllük Körfezi’nde yer alan 70 dönümlük denize sıfır Hazine arazisinin İzmirli bir emlakçı tarafından 40 yıl önce kapatılıp otel, apart villa ve restoran inşaa edildiği, denize bir ay önce dolgu yapılınca ortaya çıktı. Emlakçıya bunca yıl hiçbir devlet yetkilisince ‘dur’ denilmediği belirlendi. Araziye baskın yapan çevrecilere tepki gösteren emlakçı 70 yaşındaki İlyas Ergül, “40 yıldır bu araziyi kullanıyorum, tapum yok, inşaat ruhsatım yok, iskan ruhsatım ve hiçbir yasal iznim yok. Bugüne kadar 500 bin TL’nin üzerinde para yatırdım, ben yaptım devletten ‘dur’ diyen olmadığı gibi mal müdürleri ve dönemin yetkilileri de ‘sen yap izni ve tapuyu ilerde alırsın’ dediler” açıklamasıyla şaşırttı.

    Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı Güllük Beldesi’nin cennet köşelerinden, çamur banyosuyla ünlü Sıcak Su Koyu’nda, 70 dönümlük denize sıfır Hazine arazisini 40 yıl önce kapatarak otel, apart villa, restoran ve kaçak deniz dolgusu yapan İzmirli emlakçı İlyas Ergül’e, hiçbir devlet yetkilisinin ‘dur’ demediği ortaya çıktı. Ergül, turistik tesisinin önüne bir ay önce 800 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde kaçak dolgu yapınca herkesin dikkatini çekti. Tesisin bulunduğu Sıcak Su Koyu’na giden Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ve çevreciler, tam bir şok yaşadı. Ergül’ün denizin içerisine kadar yaptığı restoranlar ve beach clup ile binalar, tesisler, kaçak dolguyu gören çevreciler şaşırdı. İşadamı emlakçı İlyas Ergül, Karahan ve beraberindeki çevrecilere tepki gösterdi.

    Tapum yok, ruhsatım yok

    Ergül’ün çevrecilere yaptığı açıklamalar ise şaşırttı. Yaklaşık 40 yıldır 70 dönümlük Hazine arazisi ve sahile yatırım yaptığını, bugüne dek 500 bin TL’nin üzerinde para harcadığını dile getiren Ergün, yaptığı binaların ve tesisin tapusunun ve inşaat ruhsatının olmadığını, denize dolgusunun da kaçak olduğunu itiraf etti. Ergün, “40 yıldır bu araziyi kullanıyorum, tapum yok, inşaat ruhsatım yok, iskan ruhsatım ve hiçbir yasal iznim yok. Bugüne kadar 500 bin TL’nin üzerinde para yatırdım, ben yaptım devletten ‘dur’ diyen olmadığı gibi mal müdürleri ve dönemin yetkilileri de ‘sen yap izni ve tapuyu ilerde alırsın’ dediler. Yıllardır ‘zilliyetlikten tapu alırım’ diye bekledim. Ben bunları yaparken devlet ‘dur’ demedi. Ben de herkes gibi yaptım. Ama bugüne kadar ecrimisil cezalarını ödedim. Açık açık söylüyorum, ben yaptım devlet dur demedi” diye konuştu.

    Yağmaya göz yumulmuş

    Açıklamaları şaşkınlıkla dinleyen ve devletin buna 40 yıl boyunca nasıl müsade ettiğini soran Bodrum Yurttaş İnsiyatifi sözcüsü Ayhan Karahan, “Vatandaş arsayı, koyu kapatmış turistik tesisi yapmış. Devletin memurları gelmiş, yemişler içmişler. ‘Devam et nasılsa bir gün tapunu alırsın’ demişler. Vatandaş varını yoğunu yatırmış bugüne gelinmiş. Kimse de ‘dur’ dememiş. Rantın yağmanın bundan daha güzel örneği olmaz. Bu ortamı yaratan tüm resmi kurum görevlileri ve Ergül hakkında acilen dava açarak, arazinin kamuya terk edilmesini isteyeceğiz. Buna gözyuman ve hiçbir işlem yapmayanlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Devletin yağmaya gözyuman memurları en ağır şekilde cezalandırmadıkça bu yağma durmaz” dedi.

    Kaymakam: Gerekli yasal işlemleri yaptık

    Milas Kaymakamı Şahin Arslan ise Mal Müdürlüğü’nce Ergül aleyhine davalar açıldığını, tümünün de kazanıldığını ve jandarma tarafından kendisine tahliye kararının ibraz edildiğini savundu, “Şahsın yaptığı açıklamalar doğru değil. Şahısın kamu arazisini işgali ve kaçak dolguları hakkında tüm yasal işlemleri yaptık. Açılan tüm davalar Hazine adına kazanıldı. Çok kısa sürede tahliye işleminin yapılması için kendisine talimat verdik. Yasaların karşısında hiç kimse güçlü değildir. Ayrıca devlet hiç kimseye ‘git oraya tesis yap, kaçak işlet’ diye talimat vermez, gözyummaz. O kişinin orada tek bir metrekare hakkı olmadığı gibi harfiyatı yapan Güçlü Hafriyat A.Ş.’nin yöneticilerine de dolgu toprağı almaları için gerekli uyarıları yaptım. Dolgunun bir bölümü alınmaya başlandı” diye konuştu.

    Belediye düğmeye bastı

    Bölgede inşaat faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini anlatan Güllük Belediye Başkanı CHP’li Aytunç Kayrakçı da “Güllük Körfezi son yıllarda turizm amaçlı yatırım ve ikinci konutların gözde merkezi haline geldi. Bu inşaat ve turizm şirketlerinden birisi hafriyat ile kıyıyı doldurmuş, deniz dolgusu yapmış. 29 Mart’taki seçimlerin ardından görev başına gelir gelmez kıyıya dökülen molozların bir kısmının kaldırılmasını sağladım. Yasal işlemi başlattık. İlk etapta şirkete 10 bin TL para cezası verildi” dedi.

    Suç duyurusunda bulunuldu

    Bu arada, söz konusu arazide iki hafta önce Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü müfettişlerince inceleme yapılıp tutanak tutulduğu, emlakçı işadamı İlyas Ergül hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Güllük Körfezi’nde yer alan Pina Yarımadası’nda da geçen yıllarda MNG Holding tarafından yapılan deniz dolgusu tartışma yaratmıştı.(dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu