YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2009

Doğa Savaşı

  • 09.06.2009 Milliyet

    Peru hükümetinin Amazon ormanlarını yabancı yatırımcılara cazip hale getiren yasa tasarısından vazgeçmemesi yerlileri ayağa kaldırdı. Yerliler, güvenlik güçlerine mızraklarıyla karşı koyarken, olaylarda toplam 63 kişi öldü

    Peru’da “dünyanın akciğerleri” diye tanımlanan Amazon ormanlarının bir bölümünde, maden çıkarma, kerestecilik ve petrol aramalarına izin veren yasa tasarısı, Amazon yerlilerini kızdırdı.

    Ülkede son 10 yılın en kanlı olayları, cuma günü 400 civarında polisin yaklaşık 2500 protestocu Amazon yerlisinin yol kapatma eylemine engel olmaya çalışmasıyla patlak verdi.

    Bazı polislerin rehin alınmasıyla tırmanan olayların ardından askeri operasyon düzenlenmesi, işleri çığrından çıkardı. Hafta sonu yaşanan çatışmalarla birlikte ölü sayısı 63’e yükselirken, ölenlerin 40’ını eylemciler oluşturdu. 23 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği çatışmalar sonucu, iki polis ile yerel halktan onlarca kişinin kayıp olduğu bildirildi. Yerli hakları grubu AIDESEP’den Champion Nonimgo, olaylarla ilgili olarak, helikopterlerle yerlileri katleden bir hükümet ile diyaloğun ihtimal dışı olduğunu söyledi.

    Devlet Başkanı Alan Garcia, yerlileri terörist gibi davranmakla suçladı ve yurtdışından destek aldıklarını savundu.

    Olayların büyümesi üzerine Garcia’nın, aralarında başbakanın da olduğu bir dizi kabine üyesini görevden alması ve gerilimi yatıştırmak için söz konusu yasa tasarısını geri çekmesi bekleniyor.

    Eylemlerini sürdürecekler

    Yerliler talepleri yerine gelinceye kadar eylemlerini sürdürecekleri uyarısında bulunurken, onlara destek veren çevre grupları da, bu yasa tasarısının anayasa ile uluslararası hukukun ihlali olduğunu öne sürüyor. Peru-ABD serbest ticaret anlaşmasını yürürlüğe koyan hükümet, bu yasa tasarısıyla ortak orman arazileri ve su kaynaklarını, petrol çıkarma, kerestecilik, madencilik ve büyük ölçekli tarıma açık hale getiriyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu