09.06.2009 NTVMSNBC
Bir Greenpeace eylemcisi Türkiye'de bulunan bir kömürlü termik santral üzerinde uçtu. Üzerinde ‘Stop CO2’ yazılı olan bir pankart taşıyan Greenpeace eylemcisi, Bonn’daki müzakerecileri ve sorumsuz enerji politikasıyla hızla artan karbon salımlarına yenilerini eklemek üzere olan Türk hükümetini sorumlu davranmaya çağırdı.
Greenpeace eylemcisinin amacı Türkiye'nin küresel ısınmaya neden olan karbon salımlarını azaltmak için harekete geçmesi....
Greenpeace Akdeniz bu konuda şu açıklamaya yer verdi:
Greenpeace Akdeniz, İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker “Türkiye Ek-1 ülkeleri arasında en hızlı karbon salımı artış oranına sahip ülke. Elbette enerji politikasının %84'ünü fosil yakıtlar üzerine kurulu olduğunu düşündüğümüzde bu hiç de şaşırtıcı değil.” dedi ve ekledi “Ancak planlanan 47 yeni kömürlü termik santral projesi, maalesef hükümetin Kopenhag’da çözüme yönelik arayışlar içerisinde olmayacağının sinyallerini veriyor.”
Greenpeace katılımcı ülkelere, eğer mevcut metin üzerinde anlaşma sağlanırsa küresel sıcaklık artışının 3°C'ye ulaşacağı uyarısında bulunuyor. Bu yüzyılın sonuna kadar 3°’lik bir artış felaket düzeyinde etkilere sebep olabilir. Konu hakkında yazılmış son raporlar, Doğu Avrupa ve Türkiye’nin iklim değişikliğinden, beklenenden çok daha şiddetli şekilde etkileneceğini gösteriyor.
Greenpeace Akdeniz, kömürün insanlar ve çevre üzerindeki asıl etkilerini göstererek gerçek maliyetlerine ışık tutan “Kömürün Gerçek Maliyeti Raporu”nu yayınladı.
Kömürlü termik santral kaynaklı zehirli kimyasalların sağlık ve çevreye olan tehlikeli etkilerinin yanında, bu santraller yıllık 11 milyar ton CO2 salımı ile iklim değişikliğinin de başlıca sorumlusudur. Halihazırda her yıl 150,000 insan iklim değişikliği sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Eğer Türkiye planlanan 47 kömürlü termik santrali hayata geçirirse karbon salımlarını birkaç yıl içerisinde yarı yarıya artıracak ve iklim sorumsuzu ülkeler arasında yerini sağlamlaştıracaktır.
Diker “Kömür endüstrisi iklim değişikliğinin başlıca nedeni olduğu halde hiç bir sorumluluk kabul etmezken dünyamız kömürün asıl maliyetini fazlasıyla ödüyor. Eğer hükümet sorumluluktan kaçmaya devam ederse yeni nesiller çok daha fazlasını ödemek zorunda kalacak” dedi ve ekledi “Hükümetin iklim ve gelecek nesiller için duyarlılık sahibi olduğunu gösterebilmesinin tek yolu ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kopenhag’daki İklim Zirvesi’nin katılımcılarından biri olarak, gerçek bir İklim Antlaşması için çalışmasıdır.”
Greenpeace Enerji [D]evrimi Senaryosu ile kömürsüz bir geleceğin mümkün olduğunu gösteriyor. Fosil yakıt kaynaklı karbon salımlarımızı, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği ile 2050 yılına kadar %50 oranında azaltabiliriz. Teknik olarak günümüz enerji ihtiyacının 6 katı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilir.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013