YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2009

3 Milyon Çocuğun Bildiğini Herkes Bilmeli..

  • 05.06.2009 Radikal

    'Sınırsız Mavi' projesiyle 3 milyon çocuğa çevre eğitimi verildi. Hedef 6.6 milyon çocuk. TURMEPA'ya göre kıyı kentlerde çevre eğitimi artık müfredata da girmeli

    Yapı Kredi ve Deniz Temiz Derneği/Turmepa Sınırsız Mavi projesi ile 3 milyon öğrenciye eğitim verdi. Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, “Dünyayı tehdit eden çevre kirliliği konusunda geleceğimizin miraçısı çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçlendiren Sınırsız Mavi Projesi ile 4 Aralık 2006’dan bugüne kadar 3 milyon öğrenciye ulaştık. Beş yıl sonunda 17 bin okul 300 bin öğretmen ile 6 milyon 600 bin ilk ve ortaöğrenim öğrencisine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

    TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı proje ile önümüzdeki dönem tüm kıyı illerine ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. “Ancak  kati çözüm Milli Eğitim programına çevre konusunun ders olarak konulmasıdır” dedi.

    Yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 75’ini denizler sağlıyor.

    Bir plastik şişe 450 yılda denizde kayboluyor.

    Dünya nüfusunun yüzde 60’ı deniz ya da okyanus kıyısında yaşıyor. 3 milyar insan yiyecek, ulaşım, atık için deniz deniz habitatını kullanıyor.

    Her yıl 450 milyar metreküp arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış çöp, endüstriyel ve tarımsal atık, her saat 675 bin kilogram çöp, yılda 2.7 milyar litre yağ, denizlere boşaltılıyor.

    Denize saatte yüzde 50’si plastik olmak üzere 675 bin kilogram çöp atılıyor.

    Bitkisel ve hayvansal yağ atıklar suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplıyor, havadan suya oksijen transferini önlüyor, oksijeni tüketiyor. Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25’inini oluşturmaktadır.

    Ülkemizde çöplerinin yüzde 70’i denize dökülüyor. Atık suların yüzde 39.2’si arıtılmadan denizlere deşarj ediliyor. Sağlığımız Risk Altında;

    Dünyada her yıl yaklaşık 250 milyon kişi, kirli denizlere girdiği için mide-bağırsak enfeksiyonu ve üst solunum yolları hastalıklarına yakalanıyor.

    500 milyon kişi geçimini dolaylı olarak denizlerden sağlıyor. İnsanlar doğanın verebileceğinden yüzde 20 daha fazla doğal kaynak tüketiyor. Dünyadaki balıkçılar denizlerin üretebileceğinden 2.5 katı fazla balık avlıyor. (Kaynak: TMMOB Çevre Mühendisleri Odası- 2006 Çevre Durum Raporu-TUIK ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Bitirme Tezi- Greenpeace-TURMEPA)(Radikal)

    Bu haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu