YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Haziran 2009

Çevre Haftası Kimyasal Varille Başladı

  • 03.06.2009 Atlas

    Dünya Çevre Haftası nedeniyle tüm yurtta etkinlikler düzenlenirken Kartal'da boş bir araziye bırakılan 5 varil bulundu. İl Çevre Müdürlüğü tarafından varillerin içinden örnekler alınırken, Kartal Belediyesi Çevre Müdürlüğü, varillerin içindeki kimyasalların yok edilmesi için yardım alacaklarını vurguladı.

    1972'de Birleşmiş Milletler tarafından İsveç'te çevre duyarlılığına dikkat çekmek için ilan edilen Çevre Haftası'nın ilk gününde yine terk edilmiş variller bulundu. Kartal Kurfalı Mahallesi'ndeki fabrikalarına giden işçiler Kartal Belediyesi'ni arayarak çıkmaz bir sokak içindeki varil oluğunu ihbar etti. Şiroğlu Çıkmaz Sokak ‘ta ki olay yerine gelen Kartal Belediyesi Çevre Müdürlüğü ekipleri, yol kenarındaki boş alana bırakılan 5 varil tespit etti. Üzerlerinde çeşitli kimyasal kodlar yer alan varillerin HOCUT GR 150 şeklinde numaralandırıldığı görüldü. İl Çevre Müdürlüğü ve kartal belediyesi ekipleri yaptıkları ilk incelemede varillerde kimyasal olan ve metal işleme sırasında aşınmayı engelleyen bir madde olduğunu tespit etti. Fabrika ve atölyelerde metal işlemeye yardımcı olan ve sürtünmeyi azaltarak metalin aşınmasını önleyen maddenin Micro Emilsüyon olarak etiketlendirildiği görüldü. Maddenin bor madeninden elde edildiği iddia edilirken neden yol kenarına bırakıldığı belirlenemedi. Maddenin imhası için büyük masraflar gereken maddenin, bertaraf masrafından kurtulmak için yola bırakıldığı ya da çalıntı olduğu düşünülüyor.

    Kartal Belediyesi Çevre Müdürlüğü yetkilileri, varillerde hiçbir delik ya da çatlak olmadığı için sızıntının yaşanmamasının büyük şans olduğunu vurgularken, alınan örneklerden çıkartılacak sonucu bekleyeceklerini vurguladılar. Belediye yetkilileri, bu tür atıkları doğadan kaldırmak için tek tesis olan İZAYDAŞ(İzmit Atık Değerlendirme A.Ş) yetkilileri ile irtibata geçeceklerini ve yardım isteyeceklerini belirttiler. Nisan 2006'da Tuzla'nın Orhanlı beldesinde çevre felaketine yol açmak üzere bulunan variller aynı kurum tarafından imha edilirken, ülkemizdeki çevre duyarsızlılığının kanıtı olmuştu.

    Öte yandan ÇEVKO Vakfı ve Kadıköy Belediyesi ortak bir etkinlik düzenleyerek katı atıkların değerlendirilmesinin önemine değindi. Çevre Koruma ve Ambalaj Değerlendirme Vakfı ile Kadıköy Belediyesi, Kadıköy Sahili'nde kısa bir temizlik yaptı. Denize dalan 4 dalgıç sualtındaki çöpleri toplarken sualtı kamerası ile kirlilik gözler önüne serildi. Erenköy İlköğretim Okulu'ndan gelen öğrenciler ise, katı atıkların çevreyi ne kadar kirlettiğini yerinde gördü. Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürü Şule Yardım, 'Kyoto Protokolünü imzaladıktan sonra sorumluluğumuz daha da arttı. Özel sektör arıtma tesislerine daha çok yer ayırmalı, yerel yönetimlerde atık yönetimini çok iyi yaparak milli ekonomiye katkı sağlamalıdır' dedi.

    Haber: Gökhan Karakaş, Milliyet Gazetesi / 02.06.2009

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu