YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Haziran 2009

Tarım İlaçlarına Dikkat

  • 01.06.2009 NTVMSNBC

    ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş: Sebze ve Meyvelerdeki tarımsal ilaç kalıntıları hayatımızla oynuyor, sağlığımızı yok ediyor...

    Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Yurt dışına ihraç ettiğimiz bazı sebze ve meyvelerin bu kalıntı yüzünden geri iade edildiğini ve hatta bu ilaç kalıntılı üretimin yurt içinde pazara sürüldüğünü bile okuduk, seyrettik. Hiç kimse o yerli olmadı. Bizi idare edenler suskunluk içinde. Gözünü para hırsı büyümüş bir kısım üretici ve ihracatçı ise umursamaz tavır ile çalışmasını sürdürüyor” dedi.

    Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Havaların ısınmasıyla beraber 15 gündür yoğun bir şekilde yurdun her bir yanından vatandaşlarımızdan ilaç kalıntılı sebze ve meyve hususunda şikâyet alıyoruz.  Birçok vatandaşımız ağzında yara ve çeşitli rahatsızlık neticesi doktora gittiğini ve bunun sebebinin ilaç kalıntılı, kimyevi madde kalıntılı yıkanmadan yenen yâda yıkansa da temizlenmeyen meyve ve sebzelerden oluştuğunu dile getirmektedir. Dünyanın her yerinde yapılan araştırmalar ortadadır. İlaç kalıntılı meyve ve sebze insan hayatını resmen tehdit etmekte büyük sağlık problemleri doğurmaktadır. Meyve ve sebzede ilaç kullanımı (Hormon ilaçları, zararlı böceklerden korumak için kullanılan kimyasal tarım ilaçları ) ürünü toplamadan 2 gün önce kesilmesi gerekirken bazen daha fazla kazanmak için, bazense ihraç eden talep sahibine mal yetiştirmek için bu hususa dikkat edilmeden piyasaya sürülmekte. Erken toplanmakta. Resmen sağlığımızla oynanmakta… Ne kadar yıkarsanız yıkayın bazı kimyasallar geçmiyor. Elin oğlu ilaç kalıntılı diye ülkesine sokmazken bizimkilerin haline ve davranışına bakın. Bizim hayatımız bu kadar ucuz mu?” dedi.

    Göktaş ayrıca “Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı birlikte hareket ederek ekipler kurup koordineli şekilde denetimi arttırmalıdırlar. Tüm yurtta illerde ve ilçelerde kontrol merkezleri ihdas edilmeli ve üretilip piyasaya arz edilen bu ürünler elden geçirilmelidir. Piyasaya ilaç kalıntılı, kimyasal madde kalıntılı ürün sunan üreticilere gereken adli ve idari cezalar verilmelidir. Bu husus da yörelerdeki ziraat odaları, dernekleri ve sivil toplum kuruluşları da yapılan denetimlere ve çalışmalara destek vermelidirler. Üretici fiyatın düşüklüğünden dem vurup çok hızlı ve çok sayıda ürün üretip satmak için HORMON ilacına dayanmakta, kimyevi ilaçlara ağırlık vermekte ve bu yüzdende insan sağlığı ile oynamaktadır. Tüketici olan bizleri düşünen bile yok. Öyle ki bazı üreticiler hormon ilacı katarak yetiştirdiği ürünü kendi tüketmezken, kendisi için ayrıca hormonsuz ve ilaçsız meyve ve sebze ürettiğini arzsıca dile getirebilmektedir. Bu nasıl bir mantıktır ve umarsızlıktır. Çok acil denetim ve üreten kesim içinse, eğitim verilmesini istiyoruz. Hallere giriş ve çıkışta ürünlerin analizinin yapılmasını istiyoruz” dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu