01.06.2009 Cumhuriyet
Burdur Gölü'nün sahil kesimi sarı ve siyah yosunlarla kaplandı. Yetkililer, bunun bir doğa olayı olduğunu ve hava sıcaklığı nedeniyle alglerin (su yosunu) arttığını bildirdi.
Burdur ölügnde sahil kesiminde sarı ve siyah yosunlar görülmeye başlandı. Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, geçen yıllarda da aynı durumun yaşandığını belirterek, bunun bir doğa olayı olduğunu ve canlı türlerin çoğalmasından kaynaklandığını söyledi. Su yosunlarının da neden olduğu göldeki kirliliği azaltmak için 15 milyon TL harcayarak arıtmatesisi kurduklarını hatırlatan Akkaya, tesisin birkaç yıl içinde göldeki temizliğe önemli katkısı olacağını dile getirdi.
Doğa Derneği Burdur Temsilcisi Ufuk Gökduman da su yosunlarının doğa olayı olduğunu bildirdi. Havaların ani ısındığı dönemlerde bu sorunun yaşandığının altını çizen Gökduman, ''Bunda birçok etken var. Göle gelen su kaynaklarının azlığı önemli bir etken. Gölde akış olmadığı için su yosunu popülasyonu artıyor. Bu artış sıcak hava ile daha da hızlı oluyor. Kirlilik de bir neden. Belediyenin yaptırdığı arıtma tesisi ile birkaç yıl içinde bu alglerde ciddi azalma yaşanmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
Kirlilik yüzünden yaklaşık 30 yıldır yüzülemeyen Burdur Gölü'nde oluşan doğa olayını yerinde inceleyen Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Çevre Şube Müdürü Yaşar Işık da göldeki kirliliğin nedenini alg çoğalması olarak nitelendirdi. Buna ani sıcaklık artışının neden olduğunun altını çizen Işık, şu an yapılacak bir şey olmadığını aktardı. Hava sıcaklığı mevsim normallerine geldiğinde alglerin kaybolacağını savunan Işık, ancak bunun birkaç gün ya da bir hafta sürebileceğini dile getirdi.
Durgun göllerde bu durumun sık yaşandığı bilgisini veren Işık, ''Oksijen dengesi bozulan göllerde bu durum yaşanıyor. Göle akıntı yok, gölü besleyen kaynak yok. Bundan sonra birçok gölde oluşacaktır. Baraj göllerinde biraz daha geç oluşur. Çünkü onlarda akıntı var'' dedi.
Burdur Su Sporları İhtisas Kulübü Başkanı Lütfi Taraşlı da bu durumun son yıllarda görüldüğünü bildirdi. Bunun olağan bir şey olduğunu ve kendilerini etkilemediğini dile getiren Taraşlı, şunları söyledi: ''Dışarıdan görenler için tiksindirici bir durum ama biz kanolarımızda iniyoruz ve sporun tadını çıkartıyoruz. Geçen yıllarda olduğu zaman alglere tenlerimiz temas etti ama hiçbir yan etkisini görmedik. Bunu tabii bir doğa olayı olarak görüyoruz. Gölümüzü her zaman olduğu gibi yine seviyoruz.''
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013