29.05.2009 CNN Türk
İklim değişikliğinin, yılda 315 bin kişinin, açlık, hastalık ya da doğal afetler yüzünden ölümüne yol açtığı bildirildi.
Merkezi Cenevre'de bulunan Global Humanitarian Forum'un hazırlattığı rapor, iklim değişikliğinin her yıl 325 milyon kişiyi ciddi biçimde etkilediğini ve bu sayının gelecek 20 yılda ikiye katlanarak, şu anda 6 milyar 700 milyon olan dünya nüfusunun yüzde 10'una tekabül edeceğini gösterdi.
İklim değişikliği yüzünden ölenlerin sayısının 2030 yılına kadar yılda 500 bine çıkmasının beklendiği belirtilen raporda, küresel ısınmadan kaynaklanan ekonomik kayıpların yılda 125 milyar doların üzerinde olduğu, bu miktarın, zenginlerin yoksul ülkelere yaptığı yardımı aştığı ve 2030 yılına kadar yılda 340 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğü kaydedildi.
Global Humanitarian Forum'un başkanı ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği, dünyada milyonlarca insanın acı çekmesine neden olan, günümüzün en yükselen insani mücadelesi. İlk ve en kötü etkilenenler, soruna en az katkıda bulunmalarına rağmen dünyanın yoksul grupları" dedi.
Raporda, kuraklık, sel, kasırga ve yükselen deniz suyu seviyelerine en meyilli yoksul ülkelerde yaşadıklarından aşırı derecede zayıf diye tanımlanan 500 milyon kişiye odaklanılması çağrısı yapıldı.
İklim değişikliği nedeniyle en fazla risk altındaki bölge olan Afrika'nın en zayıf 20 ülkeden 15'ine ev sahipliği yaptığı, en yüksek seviyede tehdit altındaki diğer bölgelere Güney Asya ve gelişmekte olan küçük ada ülkelerinin dahil olduğu kaydedilen raporda, en kötü sonuçlardan kaçınmak için, iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama yönündeki çabaların gelişmekte olan ülkelerde 100 katına çıkarılması gerektiği belirtildi.
Raporda ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin, iklim değişikliğinin ekonomik ve insani yükünün 10'da 9'undan fazlasını taşıdığı, öte yandan dünyadaki en yoksul 50 ülkenin, yeryüzünü ısıtan karbon emisyonlarına yüzde 1'den daha az katkıda bulunduğu ifade edildi.
Kofi Annan, aralık ayında Kopenhag'da yapılacak BM görüşmelerinde bir araya gelecek hükümetlere, Kyoto Protokolünü başarılı kılacak geçerli, adil ve bağlayıcı bir küresel anlaşma üzerinde karara varmaları çağrısında bulundu ve aksi takdirde "kitlesel açlık, göç ve hastalıkla" karşı karşıya kalınacağını söyledi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013