YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Haziran 2009

HES’e İhtiyacımız Yok

  • 30.05.2009 Birgün
       
    Antalya Finike Ovası’ndan denize dökülen Alakır Çayı üzerinde HES kurulmasına karşı çıkan köylüler ve çevreciler protesto gösterisi yaptı. Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Contepe hükümete, “Yatırımları durdurun, enerji kayıplarının önüne geçin” diye seslendi

    Antalya Finike Ovası’ndan denize dökülen 60 km uzunluğundaki Alakır Çayı’nın üzerinde, nehir tipi hidroelektrik santralı (HES) yapılması, yöredeki köylerin muhtarlarıyla Yeşiller Partisi’nden gelen bir grup tarafından protesto edildi.

    Hidroelektrik santralı yapılmasından dolayı rahatsızlıkları olduğunu belirten bölgedeki köy muhtarlarıyla Türkiye Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe ve Yeşiller Partisi Antalya örgütü üyeleri Kumluca Söğütcuması’nda toplantı yaptı. Muhtarlar, Kürce Hidroelektrik Santralını kuran Ado Madencilik Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin yetkililerinin iki yıl önce Çayiçi, Çaltı ve Karacaören köylerinin muhtarlarıyla toplantı yapıp, bölgede hiçbir zarara yol açmayacakları sözü verdiklerini, ancak ağaçların kesilmeye devam edildiğini iddia etti. Köylülerin tarım yaparak geçindiklerini kaydeden muhtarlar, santral yapıldığında sulama suyu sıkıntısı çekmeye başlayacaklarından endişe ettiklerini belirtti.

    ‘Susuz kalıp göçe Zorlanacaklar’

    Türkiye Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe ise Alakır Vadisi’ndeki köylerde imza kampanyası başlatılmasını önerdi.

    Daha sonra köylülerle Yeşiller Partisi temsilcileri, Alakır Çayı’nın aktığı vadiye gitti. Kürce HES şantiyesini tepeden gören bir alanda açıklama yapan Contepe, çok sayıda ağaç kesilerek doğanın tahrip edildiğini ve Alakır Çayı’ndaki suyun üzerine bir santral yapılamayacak kadar yetersiz olduğunu öne sürdü. Bölgede yaşayan 15 bin kişinin susuz kalıp, göçe zorlanacağını iddia eden Contepe, Türkiye’nin enerji politikalarında büyük hata olduğunu, üretimle dağıtım arasında yüzde 35’e varan kayıp yaşandığını ifade etti. Contepe, yatırımların durdurularak önce kayıpların geri kazanılmasının sağlandığında, 5 nükleer santral, 20 termik santral ve 10 hidroelektrik santralın ürettiği elektriğe eşdeğer kazanç sağlanacağını savundu. Köylülere destek olacaklarını söyleyen Contepe,  Alakır Çayı ve vadiyle ilgili bilimsel bir rapor hazırlatacaklarını da bildirdi.

    Karacaören Doğa, Kültür, Turizm, Tanıtma ve Dayanışma Derneği (KADOK) Başkanı Kemal Erdoğan da “Yurttaş suyu Alakır Çayı’ndan veya vadide açtığı sondaj kuyularından alıyor. Mevcut Alakır suyunun borularla dağlardan götürüleceğini, bir süre sonra içme ve sulama suyuna ulaşamayacağımızı anlayınca durumu kavradık, uyandık” dedi. Antalya Barosuna, Dernek olarak dava açma yetkisi verdiklerini kaydeden Kemal Erdoğan, santral yapımını durdurmak için tüm yasal yolları deneyeceklerini dile getirdi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu