YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Mayıs 2009

Everest’i Bekleyen Büyük Tehlike

  • 27.5.2009 Milliyet

    8 bin 848 metre yüksekliğiyle “Dünyanın çatısı” sayılan Everest tepesinde tehlike çanları çalmaya başladı.

    Everest’e sık sık tırmanan Nepalli dağcı rehberi Apa Sherpa “Orada en son gördüklerim beni korkuttu. Çünkü artık tepelerde bile karlar incelmeye başladı. Bazı tepelerde kar tabakası artık kayalıkları yeterince kaplamıyor. Kar olmayınca bu özel tırmanma ayakkabılarıyla tırmanmak çok zorlaşıyor. 19 kez dünyanın çatısına çıktım oraralı hiç böyle görmedim” dedi.

    Bilim adamları da Nepalli rehberi doğrulayan açıklamalar yaptı. Bilim adamlarına göre küresel ısınma Everest’i de etkilemeye başladı ve bu tehlikeli bir gelişme sayılıyor. Çünkü tepedeki devasa buzullar ve karlar erimeye başladı. Dolayısıyla ileride, bu buzullardan oluşan akar suların ölümü demektir ve pek çok bölgede kuraklık ortay açıkacak.

    İklim değişikliğin şimdiye kadar etkilemediği sanılan Everest’i iyi tanıyan dağcılar da son aylarda bazı bölgelerde kar katmanlarının incelmesi nedeniyle tırmanışın çok zor olduğunu söylediler. Tırmanışların yapıldığı Nepal’de yetkililer, dağcıları korumak için bazı kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın


     

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu