YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Mayıs 2009

Sapanca Gölü'nü Kaçak Avcılar Teslim Aldı

  • 27.05.2009 Radikal

    Süresiz av yasağı olmasına rağmen Sapanca Gölü'nde kaçak avlanmanın önüne geçilemiyor. Yetersiz denetim ve caydırıcı olmayan para cezalarını fırsat bilen balıkçılar içme kaynaklı olduğu halde göle mazot bırakıyor, nesli tehlikedeki balık türlerini yok ediyor

    Ağ ile avlanmanın yasak olduğu Türkiye’nin en büyük içme suyu kaynaklarından Sapanca Gölü’nde yapılan denetimlerde ağlara takılarak telef olmuş ördekler ve yumurtlama döneminde balıklar bulundu. Dünyanın sayılı içme suyu kaynaklarından biri olan Sapanca Gölü’nde balık avcılığının yıl boyunca yasak olmasına rağmen, balıkların üreme mevsimi olan mayıs ayında ağ ve kasnakla kaçak avlanma devam ediyor. Sakarya Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri jandarma eşliğinde yaptıkları denetimlerde bin 500 metre uzunluğunda ağ ile 30 kasnak ele geçirdi. Ağlara takılarak telef olmuş ördek ve yumurtlama döneminde balıklara rastlandı. Ağlardan kurtarılan balıklar yeniden göle salındı. Tekneyle kıyıya getirilen ağ ve kasnaklar yakılarak imha edildi.

    "Aşırı avlanma nedeniyle levrek ve turna kalmadı"
     
    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Okgerman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca içme suyu kaynağı olan göllerde avlanmanın süresiz yasaklandığını belirtti. Yasak olmasına ve balıkçıların defalarca uyarılmalarına rağmen gölde kaçak avlanıldığını Okgerman, şunları söyledi: "Sapanca Gölü’nde süresiz av yasağı olmasına rağmen, yoğun bir şekilde avlanma devam ediyor. Balıklara üreme şansı verilmeden, balık nesli tüketiliyor. Kaçak avlanma nedeniyle Sapanca Gölü’nde bazı türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Yumurtalı ve spermli balıkları avlıyorlar. Ayrıca içme kaynaklı su olduğu halde balıkçılar teknelerini göle çıkarıyor ve göle mazot bırakıyorlar. Cezalar kesinlikle caydırıcı değil. Çok düşük bir ceza veriliyor. Tatlı su levreği ve turna kalmadı. Yılda bir veya iki tane çıkıyor. Gölde daha çok sazangiller var. Sazanı da çok avlıyorlar. Çabuk üredikleri için gölde fazla miktarda var ama balıkçılar da bu balıkları almıyor. Daha çok nadir bulunan balıkları tercih ediyorlar. Sapanca Gölü’nde balık varlığının arttırılması için, birkaç yıl boyunca süresiz av yasağına dikkat etmek gerekiyor. Gölde cidden balık varlığı azaldı." Denetimlerin yetersiz kaldığına dikkati çeken Okgerman, "Sapanca Gölü’nde Sahil Güvenlik oluşturulması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü içinde de ayrı bir birim oluşturulması ve bu birimin altyapısının hazırlanması gerekiyor. Kaçak avcılıkla mücadele için Sapanca Gölü’nü 24 saat boyunca kontrol altında tutabilecek bir birim oluşturulması gerekli" diye konuştu.

    "Üreme mevsimi 15 Hazirana kadar devam ediyor"
     
    Sakarya Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Yılmaz Ünal ise Sapanca Gölü’nde süresiz olarak av yasağı bulunduğunu hatırlattı. Gölün Sapanca İlçe Tarım Müdürlüğü’nce denetlendiğini ifade eden Ünal, şöyle konuştu: "Sapanca Gölü içme suyu kaynağı olduğu için motorlu araçlarla gölümüzde avcılık istemiyoruz. İkincisi de ekolojik olarak gerek diğer türlerin korunması, varlığın artması için av yasağını devam ettirmekten tarafız. Göldeki balık sayısının düşük olması nedeniyle av yasağının devam etmesini istiyoruz. Kaçak avcılığın önüne çok zor geçiliyor. Gölde özel bir birim oluşturulmasıyla kaçak avcılıkla etkin mücadele edilebilir. Sadece Sapanca Gölü değil, diğer bütün göller de bize bağlı, Karadeniz ve Sakarya Nehri de dahil. Ağ yakalandığı zaman sahibine cezai işlem uygulanıyor ve ağlara el konuluyor. Depolarımızda uzunlukları 100 ile 300 metre arasında değişen 20 takım bulunuyor. Av yasağı döneminde uygun olmayan şekilde avlanan kişilere uygulanan para cezası 220 TL’den başlayıp, 800 TL’ye kadar çıkıyor. Balıkların üreme mevsimi 15 Haziran’a kadar devam ediyor." (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu