21.05.2009 NTVMSNBC
Amasya'nın yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yok olma tehlikesi altında olan orkideleri (Orchis Anatolica) toplayanlara ceza verilecek.
Amasya Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, her yıl mayıs ile temmuz ayları arasında Amasya'nın yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen orkide köklerindeki yumruların vatandaşlar tarafından bilinçsizce toplanmasının, orkide varlığını tehlikeye düşürdüğünü söyledi.
Amasya'nın 450 metre yüksekliğindeki Kırklar Dağı'nda vatandaşlar tarafından çok sayıda orkide yumrusunun söküldüğünü belirlediklerini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:''Orchis Anatolica olarak adlandırılan orkideler Amasya'nın doğal zenginlikleridir. Bu zenginliğimiz her geçen gün yok olmaktadır. Amacımız bu zenginliklerimize sahip çıkmaktır. Yöre halkı bu dönemde çiçek açan orkidelerin köklerindeki yumruları toplayarak kilosununu 30 TL dolayında satıyor. Bu yumrular, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılıyor. Ancak çok bilinçsizce ve hoyratça katliam yapılıyor. Bitkinin toplanması ve doğal ortamından sökülmesi yasaktır. Bunun ağır cezası var. Bu bitki koruma altına alınmıştır.''
Yasağa uymayanlara orman kanunu hükümlerine göre önemli miktarlara varan para cezası uygulanabileceğini de belirten Kaya, orkidelerin doğal ortamlarından sökülmemesi gerektiğini söyledi. Kaya, bitkinin kültürünün geliştirilerek ekonomik anlamda gelir sağlanabileceğini bildirdi.
Kaya, kültürü geliştirilen bir orkideden yaklaşık 50 ile 60 yumru alınabileceğini, böylece de doğal dengenin bozulmasının önüne geçileceğini ifade etti.
Amasya'nın bitki florasının çok geniş ve önemli olduğunu ifade ederek, ''Bölgemizin bitki florasına sahip çıkmak zorundayız. Yıllar öce var olan bazı bitkiler bugün yok. Bu nedenle zenginliklerimizi korumak ve sahip çıkmak zorundayız'' diyen Kaya, ''Son yıllarda varlığı azalan orkideler böyle giderse birkaç yıl içinde tamamen yok olacak. Bunun için duyarlı olmak zorundayız. İsteyen vatandaşlarımıza orkide kültürünü geliştirmeleri için yardımcı olabiliriz. Ancak, doğal ortamlarından sökülmesine karşıyız. Bu yönde de yasalar var. Orkide sökenlere karşı gerekli yasaları uygulayacağız'' dedi.Bölgede güvenlik güçleri ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin denetim faaliyetleri yaptığını da kaydeden Kaya, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013