YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2009

Sular Altında Kalmak İstemiyorlar

  • 20.05.2009 NTVMSNBC

    Hasankeyf'liler "sular altında kalmak istemiyoruz" diyerek baraj yapmak isteyenleri protesto etti.

    Devlet Su İşleri ve Ilısu Barajı’nı yapacak şirketler kredi garantisi almak için prosedür gereği gittikleri Hasankeyf’te büyük hayal kırıklığı yaşadılar. DSİ ve şirketlerin söylediklerini gerçekçi bulmayarak ikna olmayan Hasankeyf halkı barajı yapmak isteyenleri protesto ederek toplantıyı terk etti.

    Zengin doğası ve 20 farklı kültürün izini barındıran, 10 bin yıllık tarihi ile UNESCO’nun 10 dünya mirası kriterinden 9’unu karşılayan Hasankeyf, barajı yapmak isteyenlere karşı direnmeye devam ediyor.

    Avrupa’dan kredi garantisi almak, halkı bilgilendirmek ve bu sürede çalışmaların içinde yer alacak bir komite kurmak için Hasankeyf’e giden  DSİ ve barajı yapacak şirketler Hasankeyf halkının gözünü boyayamadı. DSİ ve şirketlerin söylediklerini gerçekçi bulmayan halk tepkisini salonu terk ederek verdi.

    Toplantıya katılan Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk toplantı sonrasında yaptığı açıklamada “Zengin doğası ve 10 bin yıl geriye uzanan tarihi ile dünyanın en değerli alanlarından biri olan Hasankeyf’i ‘her koşulda bu barajı yaparak sular altında bırakacağız’ demek, ne bilimsel ne de hukuki olarak kabul edilemez. Hasankeyfliler de salonu terk ederek bu yaklaşımı benimsemediklerini net olarak bir kez daha ortaya koymuşlardır” dedi.

    Türkiye’de baraj nedeni ile evlerinden, yurtlarından taşınarak yeni yerleşim yerinde mutlu olduklarını söyleyen bir tane dahi örnek bulunmadığını belirten Ertürk, “Böyle bir yer varsa ya onları Hasankeyf’e getirip nasıl mutlu olduklarını anlattırabilirler ya da Hasankeyflileri götürüp gösterebilirler. Ama ne yazık ki böyle bir örnek bulunmuyor. Bu gerçek  tüm paydaşlar tarafından da çok iyi bilinmesine  rağmen Hasankeyflilere hala aynı sözler veriliyor ve bunun yanında Önemli Doğa Alanları ve kültürel mirasımız hızla yok ediliyor” diye konuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu