YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2009

Başbakan ‘Hes Yapılacak’ Diyor, Köylü, İsyanları Oynuyor

  • 20.05.2009 Birgün

    Başbakan Erdoğan “Sular boşa akmayacak” diyerek HES’leri savunurken, Rize’nin Güneysu İlçesi’nde yaşayanlar, yapımı süren HES inşaatının daha önce 40 can alan derenin akışını yükselttiğini söyleyerek HES’in, balık çiftliği ve tarlalara da zarar vereceği için isyan ediyor.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Güneysu İlçesi’nde süren hidroelektrik santralı (HES) inşaatları nedeniyle oluşan doğa tahribatına tepkiler büyüyor. Güneysu’nun Gürgen Deresi kenarında bulunan balık çiftliği sahibi İlyas Peçe, HES santrallarının çevreye zarar verdiği gerekçesiyle isyan etti.

    Köy yolu zarar gördü

    Gürgen Deresi üzerinde ilk projenin yapımını sessiz sedasız başlatan ASA Enerji, 12 Milyon TL’ye mal olması planlanan 9.70 megavat gücündeki santral projesi inşaatını sürdürüyor. HES inşaatı çalışmaları sırasında oluşan doğa tahribatı ve döşenen 3.500 metre uzunluğundaki boru hattı nedeniyle Gürgen Köyü’nün ulaşımının sağlandığı yolun zarar gördüğünü belirten Peçe, “İslahiye deresinin tünelle Gürgen deresiyle birleştirilmesi sonucunda, zaten yağışsız aylarda yetersiz olan bu iki derenin zaman içinde tamamen kuruması söz konusu. Gürgen Köyü yolu boyunca çalışan yüksek tonajlı hafriyat kamyonları yüzünden köy yolu şimdiden büyük hasar gördü” dedi.

    Daha önce 40 kişi öldü

    Balık çiftliği sahibi İlyas Peçe çiftliği 1997’de ruhsat alarak yaptırdığını belirterek, HES yapımına karşı çıktı: “O tarihten bu güne bu çiftliğe yaklaşık 800 bin TL masraf ettim. Şimdi aynı bölgede HES santralına izin verdiler. HES santralını alan ASA Enerji derenin akış seviyesini yükseltti.

    Bu dere geçmişte yaklaşık 40 can almış. Şimdi dere seviyesi yükseltiliyor. Derenin gelmesiyle hem benim balık çiftliğim yok olur hem de çok can gider. Bu alanlarda yurttaşların çay tarlaları var. Derenin gelmesi çay tarlalarına da zarar verir. Bu konuyu birçok yetkiliye açtım. Çaldığım bütün kapılar yüzüme kapandı. İlla can mı gidecek. Konuyu Başbakanın Güneysu gezisinde kendisine ileteceğim. Başbakanın derenin bu şekilde katledilmesine izin vereceğini sanmıyorum. Bu bir katliam, Başbakan sesimizi duysun.”

    Başbakan: Su boşa akmayacak

    Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda partisinin mitingi için gittiği memleketi Rize’de HES’leri savunmuştu. Erdoğan konuşmasında; “Su akacak Türk bakacak sözünü ortadan kaldıracağız. Derelerimiz boşa akmayacak. Kim karşı çıkarsa çıksın sularımız boşa akmasına müsaade etmeyeceğiz. HES’leri yapacağız” demişti.
     
    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu