YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2009

Turgutlu Halkı Çam Ağaçlarının Yaşam Hakkı İçin Yürüdü

  • 20.05.2009 bianet

    Bakanlığın 290 bin çam ağacını kesmesi için yetki verdiği maden işletmesini protesto etmek için yürüyüş düzenleyen halk maden işletmesinin kapatılmasını istedi. "Ağaçları kesmeyin" demekle yetinenleri eleştirdiler.

    Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren Nikel Madeni şirketine 290 bin yetişkin çam ağacını kesmesini protesto eden meslek odaları, sendika ve dernekler yürüyüş düzenledi.

    Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç ve Prof. Dr. Tahir Öngür'ün de katıldığı yürüyüşte Turgutlu halkı madenin kapatılmasını istedi.

    "Ağaçlar kesilmesin demek yetmez, maden kapatılsın"

    Turgutlu Güçbirliği Platformu'nun düzenlediği "Orman Katliamına Hayır" mitingi için Kozapazarı'nda bir araya gelen halk 50. Yıl alanına yürüdü.

    Genç ve Öngür'ün maden şirketinin nasıl çalıştığı, insana ve çevreye zararlarını anlattıkları konuşmaların ardından konuşma yapan Toplumsal Dayanışma ve Kültür Merkezi sözcüsü

    "Çevre ve halk sağlığına açıkça tehdit oluşturan maden çıkarılması ve işlenmesine hala kar gözüyle bakanlar bazı gerçekleri ya umursamıyor yada unutuveriyor" dedi ve maden işletmesinin faaliyetleri sürdürmesinin nelere yol açacağını sıraladı:

    - Bütün su kaynakları kirletilmiş ve artık kullanılamaz hale gelecek,

    - 290 bin ağaçtan oluşan bir ormanlık alan yok edilecek,

    - 10 milyon ton kükürt oksitleriyle kirletilmiş bir çevre oluşacak,

    - 15 yıl boyunca sürdürülecek çalışma sırasında toprağa, suya ve doğaya karışan nikel tozları nedeniyle insanlarımız kanser tehlikesi ile karşı karşıya kalacak,

    - 15 yıl boyunca yağdırılacak tonlarca asit yüzünden birinci sınıf tarım arazisi tamamen çöle döndürülerek yok edilmiş olacak,

    - Yapılan çalışmalar nedeniyle asit yağmurları tehlikesi başlayacak,

    - Yalnızca Çaldağı'nda yetişen ve başka bölgelerde yetişmeyen 20 bitki türü yok olacak,

    Çalışmalar sırasında yılda beş milyon ton su kullanılacağını, bu suyun da 380 bin dönümlük 380 bin dönümlük tarım havzasının kullandığı suya eşit olduğunu belirten dernek sözcüsü, "Üstelik bu madenden ülkemizin kazanacağı hiçbir şey yok. bunun için 'sadece ağaçlar kesilmesin demek' anlamsız ve içi boş" dedi ve "tüm bu sebeplerle madenin kapatılmasını istedi.

    "Maden derhal kapatılsın" önlükleri giyen eylemciler sık sık "Bu memleket bizim, kahrolsun emperyalizm", "Serdes, Çaldağı'ndan defol", "Gün gelecek, devran dönecek, Sardes halka hesap verecek" , "Çaldağı halkındır, satılamaz" ve "Bu halk, bu topraklar satılık değil" sloganları attılar.

    Turgutlu halkının yürüyüşüne Yeşiller Patisi, Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) El ele ve Çiftçi-Sen üyeleri de destek verdi.(BÇ)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu