YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2009

Kardelenlere Koruma

  • 17.05.2009 NTVMSNBC

    Bahar mevsiminin müjdecisi sayılan ve ''Torosların gelinliği'' olarak adlandırılan ancak bilinçsiz söküm nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kardelenler koruma altına alındı.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesinde olan kardelen soğanlarının sökümüyle ilgili talepleri reddetti.

    Bakanlık, Antalya'nın Akseki ilçesi Çimi köyü yaylalarında, baharla birlikte eriyen kar tabakasında yüzünü gösteren kardelen çiçeklerinin sökümü için müracaat eden firmalara söküm kotası vermedi.

    Çimi köyü muhtarı Hasan Aksoy,  kardelen çiçeğinin soğanlarının göçebeler ve köylüler tarafından sökülerek aracılar kanalıyla ihracatçı firmalara satıldığını kaydetti.

    Aşırı söküm nedeniyle kardelenlerin giderek azaldığına işaret eden Aksoy, kardelenin en çok Akseki'nin Çimi Yaylası ile Çanakpınar ve Geyran yaylalarında doğada kendiliğinden yetiştiğini belirtti.

    Süs bitkisi olarak da kullanılan kardelen soğanının kozmetik sanayinin yanı sıra çiçek ve çocuk felci aşısı yapımında kullanıldığını ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:''Endemik türlerden olmasına rağmen maalesef her yıl doğadan kardelen sökümü izni veriliyordu. Kardelen sökümüne bu yıl izin verilmemesi ve koruma altına alınması bizleri mutlu etti. Kardelen çiçeklerinin ana yurdu olan Akseki bölgesinde soğanların yok olmasını istemiyoruz. Bu talanın durdurulması için yapılan girişimler sonuç verdi. Geçmiş yıllarda söküm izninin alındığı miktardan fazla soğan kaçak olarak sökülüyordu. Kotanın aşılıp aşılmadığını denetlemek çok zor. Bu nedenle kardelen soğanının nesli her geçen yıl azalıyordu. Bu yıl söküm kotası verilmemesi kardelenlerin çoğalmasını sağlayabilir.''

    İlçe Orman Müdürlüğü ile Tarım Müdürlüğü yetkilileri de Akseki yaylalarında bu yıl kardelen soğanı sökülmesine kesinlikle izin verilmeyeceğini, bölgenin sıkı kontrol altında tutulacağını, kaçak söküm yapanların cezalandırılacağını bildirdi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu