YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2009

Maden Tesisi Yaşamı Kirletecek

  • 17.05.2009 Gündelik

    Ayvalık’a bağlı, Karayıt köylüleri meralarına demir cevheri işleme tesisleri kurulmasına karşı mücadele etmeye hazırlanıyor. Kilometrelerce uzaktan çıkarılan demir madeninin taşınarak kendi meralarında işletilmesine bir anlam veremeyen köylüler, doğup büyüdükleri topraklarının ve soludukları havanın kirlenmesine izin vermeyeceklerini belirtiyorlar.

    Köylüler Ege Çevre Ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yetkililerini köye davet ederek konuya ilişkin kapsamlı bilgi aldılar. Karayıt köyünde slayt gösterisi eşliğinde gerçekleşen toplantıya çok sayıda köylü katılırken özellikle kadınların ilgisi dikkat çekti.

    Birileri kazansın diye...

    Toplantıda bir konuşma yapan EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Tahir Öngür, birilerinin milyonlarca dolar kazanmasına karşılık, bir doğa cenneti olan yörenin toprağını, suyunu ve havasını kirletmeye kimsenin hakkı olmadığını belirtti.

    Madenin işlenmesi sırasında milyonlarca ton kayanın ufalanması sonucu havaya toz karışacağını anlatan Öngür, havaya karışan tozların insan ve hayvanların akciğerinde tahribata yol açacağını, bitki yapraklarının dahi toz zerrecikleriyle kapanması sonucu solunum yapamaz hale geleceğini belirtti. Öngür bu katliama seyirci kalınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

    Bölünme tehlikeli

    Önceki köy muhtarının ilgili şirketle işbirliği yaptığını ve kendilerine danışılmadan hayvanlarını otlattıkları meralarının peşkeş çekildiğini belirten köylüler bu nedenle son seçimlerde mevcut muhtarı seçmediklerini söylüyorlar. Köylüler köy halkının maden karşıtı ve madenden yana olanlar olarak ikiye bölündüğünü, bu durumu ise çok tehlikeli gördüklerini dile getiriyorlar. EGEÇEP üyeleri köylülere maden işletmesinin girdiği her yerde insanların hayatlarının karardığını ve yoksullaştıklarını belirterek, köylülerin bu konuda birliklerini korumalarının önemine değindiler.

    Karayıt köylüleri, meralarına kurulmak istenen demir cevheri işleme tesislerine karşı çıktıkları için Kaymakamlık tarafından geçen yıl elektrik ve suları kesilmişti.

    1930’lu yıllarda belli bir süre işletilen ve kapanan madeni yeniden faaliyete geçirmek isteyen Bilfen madenciliğin şantiye çalışmaları ise mahkeme kararı ile durdurulmuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu