YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Mayıs 2009

"Su" İçin Mücadele Ediyorlar

  • 13.05.2009 NTVMSNBC

    Muğla Belediyesi'nin, Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesinde içme suyu bulmak amacıyla başlatığı sondaj çalışmaları, 9 köy ve beldenin sakinleri tarafından protesto edildi.

    Sondaj çalışması yapmak amacıyla bölgeye gelen iş makineleri ve dozerlerin önüne yatan köylüler sondaj çalışmalarını engelledi.

    Aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kadın, çalışmasına engel oldukları dozerin altında gazetecilere açıklamada bulundu.

    Kadınlar, bölgede 9 köyün bulunduğuna işaret ederek, ''Burada sondaj çalışması yapılırsa bizim köylerimizin su kaynakları tamamen kurur. Üçüncü defadır sondaj çalışması girişimine engel oluyoruz. Gerekirse günlerce aç susuz bekleyip bu iş makinelerinin çalışmasına izin vermeyeceğiz. Ölene kadar burada bekleriz, ama suyumuzu kimseye vermeyiz. Eşlerimiz ve çocuklarımız da bizimle beraber burada bekliyor'' dedi.
               
    Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel ise Muğla Belediyesinin 2002 yılında DSİ'den bölgede su aramak için izin alıp projelendirme çalışması yaptığını hatırlatarak, şunları ifade etti:''Biz bu yasal sürece karşı değiliz. Bizim haklarımız kurumlarca gözetilmiyor. Bölgede açılan yeni kuyular nedeniyle su seviyesi çok düştü. Bölgedeki 9 köy ve beldede yaşayan yaklaşık 95 bin insan bu su kaynaklarını kullanıyor. Bizim isteğimiz, Muğla'ya gidecek olan suyun bu kaynaklar yerine, bölgedeki diğer akarsu kaynaklarından temin edilmesi. Gördüğünüz gibi bölgede yaşayan insanlar sularını vermemekte kararlı.''

    Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise kuyuların, Muğla halkının su ihtiyacının karşılanması amacıyla açılacağını söyledi. Kuyuların açılması için gerekli tüm yasal işlemlerin tamamlandığını belirten Gürün, şöyle konuştu:''Biz vatandaşın su ihtiyacını karşılamak amacıyla İller Bankasına müracaat ettik. İller Bankası da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Su ihtiyacımızı hangi kaynaklardan sağlayabileceğimizi bize bildirdi. Biz de bu  doğrultuda DSİ'ye başvurduk, kuyuların açılması için gerekli izinleri ve ruhsatları aldık. Tamamen hukuka uygun olarak hareket ediyoruz. Ancak ihaleyi alan firma kuyuları açmak için çalışmaya başladığında, engellemeyle karşılaşmış. Biz de savcılığa başvurduk ve kuyuların güvenli bir şekilde açılması için güvenlik güçlerinden yardım istedik.''Öte yandan, bölgede 5 kuyunun 70 gün içerisinde açılmasının planlandığı öğrenildi. Vatandaşların protestoları nedeniyle jandarma ekipleri bölgede nöbet tutuyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız
    http://www.ntvmsnbc.com/id/24966042/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu