YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Mayıs 2009

Bu Bitkiler İlaç Gibi

  • 04.05.2009 Taraf

    Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde yetiştirilen 600 çeşit bitki, birçok hastalığın tedavisinde etkin rol oynuyor. Bahçede sadece bitkiler yok. Çocukların doğayla tanışması için ördekten kaplumbağaya birçok hayvan da burada.

    Bir bahçe hayal edin. İçinde tüm hastalıkla çare olan köklerden ve yapraklardan oluşan rengarenk çiçekler olsun. İşte tam da bu tanıma uyan bir bahçe İstanbul’un Zeytinburnu’daki. 2005’te kurulan ve 14 dönümlük geniş bir alana yayılan Tıbbi Bitkiler Bahçesi, mis çiçek kokuları ve sunduğu huzur dolu ortamıyla beton yığınlarının arasında bir cennet adeta.

    600’ü aşkın tıbbi bitki

    Hastalıkları tedavide kullanılan şifalı bitkiler yurdumuzda da son yıllarda büyük ilgi görmeye başladı. Varlığından bile haberdar olmadığımız birçok bitkiyi Tıbbi Bitkiler Bahçesinde canlı bir bitki müzesi gibi ziyaret etmemiz mümkün. Bahçede şimdiye kadar ekilmiş ve ürün veren tıbbi bitki sayısı 600’ü aşmış durumda. Kemik kırıklarını kaynatan karakafes otu, anti depresan etkisi olan sarıkantoron ve nicelerini birebir görmek ve kokularını içinize çekmek mümkün.

    Tıbbi bitkilerden örnekler

    Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, farklı iklim ve coğrafyalarda yetişen bitkileri birarada barındırıyor. Bahçe yerleşiminde, bitkilerin familyaları, özellikleri ve yetişme istekleri dikkate alınıyor. Bitkiler 68 ada, kaya bahçesi, sera ve ada dışı alanlarda sergileniyor. Kaya bahçesinde, biberiye, dağ mayasılotu, damkoruğu, kekik gibi kayalık alanlarda yetişen tıbbi bitkilerden örnekler sergileniyor.

    Türkiye’de yetişmeyen bitkiler

    Guava, demirhindi, havlıcan, kedibıyığı, mango, neem ağacı, papaya, tatlı patates, sago palmiyesi, tarçın, zencefil, zerdeçal gibi doğal olarak Türkiye’de yetişmeyen bitkiler de bahçede mevcut. Bahçeyi her mevsim gezenler bitkilerin bütün evrelerini görme imkânı yakalıyor. Dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden biri olan Ekinazya da Türkiye`de sadece Tıbbi Bitkiler Bahçesi`nde yetiştiriliyor.

    Çocuklar için bulunmaz fırsat

    Bahçenin bir diğer özelliği ise köpek, kedi, horoz, tavuk, ördek, tavşan, kaplumbağa, arı, kuş ve böcekleri çocukların ilk defa görmesini sağlamak. Ekolojiyi gündelik hayatları içine dahil edip içselleştirmelerini sağlamak amacı ile gerçekleştirilen “Köşe Bucak Börtü Böcek Ekoloji Yaz Okulu” özellikle çocukların tabiatı bir bütün olarak görmelerini kolaylaştırıyor. Bahçede ayrıca, orijinal bir güneş saati ve bitkilerin dünyasını fotoğraflarla anlatan “Bitkilerin Serüveni” panosu var.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu