YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Nisan 2009

Nesli Tükenmekte Olan Caretta caretta'ların Çiftleşme Dönemi Bu Yıl Erken Başladı

  • 29.04.2009 Haberanaliz

    Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Muğla sahillerinde, durgun sulara akın eden Caretta carettalar ilginç görüntüler oluşturdu.

    Dalyan Kanalı'nın karşı kıyısında yer alan, Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Çandır Köyü'nün Alagöl Mevkii'nde çiftleşen Caretta carettaların bu yıl 15 gün önce yumurtaya yatacağı belirtildi. Caretta carettalarla ilgili proje kapsamında, bir süredir bölgede inceleme ve koruma faaliyetlerinde bulunan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, "Deniz kaplumbağaları çiftleşmek için koylar ile durgun gölleri tercih ediyor. Alagöl ve iç sularda kaplumbağalar rahatlıkla çiftleştikleri için bu dönemde insanlarımızın onları rahatsız etmemesini istiyoruz. Alagöl çiftleşme için çok önemli bir yer. Kaplumbağa için burada herşey mevcut. Burada bir bakışta 5- 10 kaplumbağanın çiftleştiğini görmek mümkün. Tek ricamız çiftleşme anında rahatsız edilmemeleri. İzleyenlerin sessizliğini korumaları" diye konuştu.

    Doç. Dr. Kaska, normalde mayıs ayı ortalarını bulan Caretta carettaların çiftleşme mevsiminin, bu yıl havaların sıcak seyretmesiyle nisan sonunda başladığını belirterek, "Çiftleşecek kaplumbağalar için suyun 18- 20 derece sıcaklıkta olması yeterli. Bu bölgede kaplumbağalar için her türlü beslenme koşulu var. Ayrıca, bölge, çiftleşme sonrası yumurtaların bırakılacağı dünyaca ünlü İztuzu Plajı'na da çok yakın" dedi.

    Bir dişi carettanın iyi beslenmesi halinde 300 ile 500 arası yumurta bırakabildiğini, bunların 100'er 100'er ayrı yuvalara dağıtıldığını, kaplumbağanın büyüklüğünün de yumurta sayısında etkili olduğunu bildiren Doç. Dr. Yakup Kaska, "Çiftleşme sonrasında ise yumurtanın kabuk bağlaması için geçen süre 2 hafta. Yani mayıs ortalarında yumurtlama işi başlayabilir" diye konuştu.

    Kaska, çevresel etkenler, tilkiler ve diğer yırtıcı hayvanlar nedeniyle, yuvalara bırakılan yumurtaların sadece yüzde 70'inin denize ulaşabildiğini, bu yavruların da ancak binde 2 ya da 3'ünün ergenliğe adım atabildiğini vurgularken, "Erken yumurtlama gözönüne alınarak 15 Mayıs'tan itibaren kıyıları kontrol altında tutmalıyız. Yuvaları korumaya almalıyız" dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu