29.04.2009 CNN Türk
Zengin bitki çeşitliliği ve elverişli iklim şartları nedeniyle canlı türleri için çok uygun koşulların yer aldığı Hatay'ın, son yıllarda yabancı kelebek koleksiyoncuların uğrak yeri haline geldiği bildirildi.
Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin bitki çeşitliliğine sahip kentte yaklaşık 128 kelebek türünün bulunduğunu söyledi.
Türkiye genelinde 360'ın üzerinde kelebek türünün bulunduğunu ifade eden Atahan, Hatay'ın bu açıdan Artvin, Rize, Erzurum, Van gibi önemli iller arasında yer aldığını vurguladı.
Son yıllarda kelebeklerin popülasyonunda düşüşlerin olduğunu, bunun da iklim değişikliğinden kaynaklandığının altını çizen Atahan, kelebek türlerinin yaşadığı alanların koruma altına alınması için bir an önce çalışma başlatılması gerektiğini kaydetti.
Kentte sadece Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan ve buraya özgü olan Akdeniz Öyklösü, Akdeniz Hanımeli ve Akdeniz Melikesi gibi türlerin yanı sıra ender olarak görülen Şeytancık, Sarı Azamet, Cleopatra, Hataylı İparhan, Mavi Zebra, Balkan Kaplanı, Mücevher gibi çok farklı çeşidin yer aldığını ifade eden Atahan, ancak bunların iklim değişikliğinin yanı sıra koleksiyoncuların da tehdidi altında bulunduğunu söyledi.
"67 tanesini gözlemleyebildik"
Geçmiş yıllarda kent dışından gelen gözlemciler tarafından envanter çalışması yapılan ve kayıt altına alınan 128 kelebek türünden bir yıl içerisinde 67'sini topluluk olarak gözlemleyebildiklerini ve fotoğrafını çektiklerini vurgulayan Atahan, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki kelebek türlerinin yaklaşık üçte birinin yer aldığı Hatay'da bugüne kadar bu konuda herhangi bir topluluk kurulmamış. Bu nedenle kentimiz sürekli, meraklı koleksiyoncuların uğrak yeri haline gelmiş. Türkiye'nin birçok yerinde bulunmayan türlerin yer aldığı Hatay, yeterli denetimin olmaması ve gözlemcilerin bulunmaması nedeniyle kelebek koleksiyoncuları tarafından adeta talan edilmiş. Kentte ender olarak bulunan birçok kelebek türü, İsrail'in yanı sıra Makedonya ve birçok Avrupa ülkesinden gelen koleksiyoncular tarafından yurt dışına kaçırılmış."
Bölgeye gelen koleksiyon avcılarıyla ilgili gerekli denetimlerin yapılmadığını, tedbirlerin alınmadığını belirten Atahan, bu konuda yetkilileri göreve çağırdıklarını söyledi.
Atahan, geçen yıl kurdukları topluluklarının, bölgede bulunan kelebek türlerinin sayısı, popülasyonu ve yaşadığı alanlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptığını ve yeni bir envanter hazırlamaya çalıştıklarını kaydetti.
"Gözlemci sayısı artırılmalı"
Türkiye'nin kelebek türü bakımından oldukça zengin bir hazineye sahip olduğunu ifade eden Atahan, ancak bunları gözlemleyecek gönüllü sayısının çok az sayıda olduğunu söyledi.
Hatay'da şu an topluluklarına üye 35 kişinin bulunduğunu, ancak bunların hepsinin aktif olarak görev yapmadığını ifade eden Atahan, tür bakımından zengin bir yere sahip kentte gözlemci sayısının arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013