YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Nisan 2009

Obamalı ABD Çevrecileri Şaşırtıyor

  • 29.04.2009 CNn Türk

    Washington, Obama yönetimiyle birlikte iklim değişikliğiyle mücadelede öncü bir rol dünya çapında öncü bir rol arayışına girdi. Clinton, sera gazı salınımını azaltmak için yeni bir eylem planı çağrısında bulundu.

    ABD iklim koruma konusundaki uluslararası çabalara geri döndüğünü açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, iklim forumunda yaptığı konuşmada, ülkesinin iklim koruma mücadelesinde öncü rol üstlenmeye hazır olduğunu belirterek, yeni bir sayfa açıldığı mesajını verdi. Hillary Clinton'ın bu açıklaması Alman Hükümeti’nde olumlu karşılandı.

    Almanya Çevre Bakanı Siegmar Gabriel bu konuşmadan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: „Amerika Birleşik Devletleri yönetimi iklim korunma konusunda etkin görevler almaya hazır. Geçtiğimiz dört yıl içersinde bunu ilk kez görüyoruz.“

    Kararlılığın işareti

    Alman Çevre Bakanı, Başkan Obama yönetiminin, Bush dönemine göre iklim politikasında tamamıyla yeni bir pozisyon edindiğini belirtti. Gabriel, Clinton’ın sözlerinin bu konudaki kararlılığın işareti olduğunu vurguladı.

    Zira Gabriel'e göre, ABD Dışişleri Bakanı Clinton konuşmasında boş vaatlerde bulunmadı: "Bilim bu konuda çok açık. İklim değişimi dünya için reel bir tehdit ve acil müdahale gerektiriyor. Başkan ile tüm ekibi bu görevi üstlenmeye hazır. Harekete geçeceğiz.“

    Dışişleri Bakanı Hillary Clinton konuşmasında Amerika Birleşik Devletlerinin iklim politikasında yeni bir sayfa açtığını belirtmekle kalmayıp, ülkesine yönelik öz eleştiride bile bulundu.

    Clinton, Kyoto İklim Protokol’ünü imzalamayan ve küresel ısınmanın boyutunu görmezlikten gelen Bush yönetimini üstü kapalı biçimde eleştirdi: "Amerika Birleşik Devletleri artık bu konuda kayıtsız kalmayı mazur göremez. Başkan Obama ve ben iklim değişimiyle mücadeleyi dış politikamızın temel noktalarından biri haline getiriyoruz. Biz yeniden ve tamamen bu çabalara dahiliz.“

    Dünya İklim Zirvesi’ne hazırlık

    Yeni bir iklim politikası ile yola çıkan Obama yönetiminin ev sahipliği yaptığı forum, Aralık ayında Kopenhag’da düzenlenecek olan Dünya İklim Zirvesi’ne hazırlık niteliği taşıyor.

    Kopenhag’daki zirvede, 2012 yılında süresi dolacak olan Kyoto İklim Protokolü’nün yerine geçeçek yeni bir anlaşmanın imzalanması hedefleniyor. Yeni anlaşma, iklime zarar veren karbondioksit salınımının azaltılmasına yönelik ülkelere düşen sorumlulukları düzenleyecek.

    Daha önce ABD ile birlikte özellikle Hindistan, Çin gibi gelişmenin eşiğindeki ülkeler iklim değişimine karşı ortak önlem alma çabalarına karşı çıkmıştı.

    Alman Çevre Bakanı Siegmar Gabriel Washington’daki olumlu atmosfere karşın, kalan yedi ayda yeni anlaşmayı oluşturmak için sıkı bir çalışma gerektiğine değindi. Gabriel’e göre, ABD'nin iklim politikasındaki ilerleme henüz çevre koruma uzmanlarının beklentisini karşılamıyor:          

    "Endüstri ülkeleri sera gazı salınımını ne oranda azaltmaya hazır? Bilim bize emisyonu yüzde 25 ila 40 oranında azaltılmanın zorunlu olduğunu söylüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin önerisi henüz bu değerin çok gerisinde. Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri sera gazı salınımını yüzde 40 oranında azaltmak istiyor.“

    Kaynak: Deutsche Welle

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu