YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Nisan 2009

Konya Ağaçlandırmada Rekora Koşuyor

  • 21.04.2009 Radikal

    KONYA - Geçen yıllarda kuraklıktan en çok etkilenen ve orman varlığının az olduğu illerden biri olan Konya’da 2008 yılı içinde 6.5 milyonu aşkın fidan dikildi. Türkiye’deki çölleşme ve kuraklık etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla başlatılan "Milli Ağaçlandırma Seferberliği" kapsamında Konya’da çeşitli kurum ve kuruluşlar ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırdı. Kentteki sivil toplum örgütleri, kamu kurumlarının öncülüğünde, vatandaşların desteğiyle süren çalışmalar sayesinde Konya’nın adeta yeşil bir örtüye bürünmesi hedefleniyor. Konya Orman Bölge Müdürü Fuat Ünal, yaptığı açıklamada, doğal olarak yetişmiş ormanların bakımı, yaşlı ve bozuk ormanların gençleştirilmesi, bozuk ve kapalı ormanların iyileştirilmesi, tüm ormanlık alanların korunması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu çerçevede, 2008 yılında toplam 520 hektar alanda gençleştirme, 15 bin 500 hektar alanda rehabilitasyon çalışması, 4 bin 500 hektarlık meşe ormanında da baltalıkları koruya dönüştürme çalışması yapıldığını ifade eden Ünal, "Çalışma yapılan bu alanlara 2008 yılında toplam 3 milyon 675 bin adet karaçam, sedir, kızılçam, ardıç ve meşe fidanları diktik" dedi. Ünal, dikilen bu fidanların 1 milyon 538 bin adedinin bölge müdürlüğünün fidanlıklarında üretildiğini, ayrıca 200 milyon adet tohumun da toprakla buluşturulduğunu bildirdi. Bu çalışmaların orman köylülerine yaptırıldığını, bu sayede de orman köylülerine 4 milyon 712 bin TL ekonomik katkı sağlandığını vurgulayan Ünal, şunları kaydetti: "2009 yılı ile ilgili fidan dikim çalışmalarımız sürüyor. 2009 yılında gençleştirme, rehabilitasyon ve bakım çalışmaları yapacağız. Toplamda 4 milyon adet fidan ve yaklaşık 150 milyon adet tohumu toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalar sonucu bozulan tabii dengenin yeniden tesis edilerek yaşanabilir bir çevre oluşturulmasına katkı sağlayacağız." Ünal, diktikleri fidanlar sayesinde küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmenin etkilerinin en aza indirileceğine inandığını bildirdi.

    Türkiye nüfusu kadar fidan dikecekler

    Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk da ağaçlandırma çalışmalarına "Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturma" hedefiyle büyük katkı sağladıklarını bildirdi. Bu çerçevede 2008 yılında 1 milyon 250 bin adet fidan diktiklerini, toplamda da bugüne kadar 4 milyon 500 bin adet fidanı toprakla buluşturduklarını dile getiren Konuk, "Konya’nın tüm belde ve köylerinin yol güzergahlarını ağaçlandırdık. Kentin 7 farklı bölgesinde kent ormanları oluşturduk. Hedefimiz Türkiye nüfusu kadar fidan dikmek" ded

    Belediyede hedef 1 milyon 500 bin fidan

    Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de ağaçlandırma çalışmalarının en az diğer belediyecilik çalışmaları kadar önemli olduğunu düşündüklerini ve bu bilinçle çalıştıklarını belirtti.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu