YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2009

"Göller Yoksa Yaşam da Yok"

  • Samsun'da balık göllerindeki kirliliğe dikkat çekmek ve kirliliğe neden olan kuruluşlara karşı toplumsal bilinçlendirme oluşturmak amacıyla ''Göller Yoksa Yaşam da Yok' projesi hazırlanıyor.

    Samsun'un Bafra ve Alaçam ilçelerinin bulunduğu bölgeyi kapsayan Kızılırmak Deltası'nda bulunan balık göllerindeki kirliliğe dikkat çekmek ve kirliliğe neden olan kuruluşlara karşı toplumsal bilinçlendirme oluşturmak amacıyla ''Göller Yoksa Yaşam da Yok'' projesi hazırlandığı bildirildi.

    Bafra Sivil İnisiyatif 2020 Vizyonu Temsilcisi Hamit Genç, yaptığı açıklamada, projenin Bafra İlçe Kaymakamlığı, Bafra Ziraat odası Başkanlığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Yüksek Okulu ile Bafra Sivil İnisiyatif 2020 Vizyonu'nca hazırlandığını söyledi.

    Balık Göllerindeki kirlenmenin sürekli arttığını ve doğal yaşama zarar verdiğini belirten Genç, bu nedenle çevre bilincinin oluşturulması amacıyla böyle bir proje hazırladıklarını kaydetti.

    Kızılırmak Deltası'nda canlılar için büyük bir yaşam alanı olduğunu ifade eden Genç, şunları söyledi: ''Kızılırmak Deltası içinde bulunan balık göllerindeki kirliliğe dikkat çekmek ve kirliliğe neden olan kuruluşlara karşı toplumsal bilinçlendirme oluşturmak amacıyla ''Göller Yoksa Yaşam da Yok''adı altında proje hazırladık. Proje kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Amacımız, kirliliğe insanların dikkatini çekmektir. Çünkü kamuoyu oluşmasını ve insanların bilinçlenmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde kirlenmenin önüne geçilebilir.''

    Kızılırmak Deltası'ndaki balık göllerinde 1975 yılında yıllık 85 ton kefal, 160 ton sudak, 580 sazan üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Genç, kirlenmeden dolayı son yıllarda sadece sazan üretiminin 20 ton ile sınırlı kaldığını kaydetti.

    Genç, proje kapsamında ilköğretim ve lise öğrencilerinin katılımıyla Bafra ilçesinde yürüyüş, okullar arasında ödüllü kompozisyon ve resim yarışmaları, balık göllerine gezi, tiyatro, müzik ve çeşitli sanatsal etkinliklerinin gerçekleştirileceğini de belirtti. Projenin uygulanmasına mayıs ayında başlayacaklarını da belirten Genç, çevreye duyarlı bütün insanların projeye destek vermeleri gerektiğini vurguladı.

    Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin sulak alanlarının başında geliyor. Delta ayrıca, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu