Samsun'da balık göllerindeki kirliliğe dikkat çekmek ve kirliliğe neden olan kuruluşlara karşı toplumsal bilinçlendirme oluşturmak amacıyla ''Göller Yoksa Yaşam da Yok' projesi hazırlanıyor.
Samsun'un Bafra ve Alaçam ilçelerinin bulunduğu bölgeyi kapsayan Kızılırmak Deltası'nda bulunan balık göllerindeki kirliliğe dikkat çekmek ve kirliliğe neden olan kuruluşlara karşı toplumsal bilinçlendirme oluşturmak amacıyla ''Göller Yoksa Yaşam da Yok'' projesi hazırlandığı bildirildi.
Bafra Sivil İnisiyatif 2020 Vizyonu Temsilcisi Hamit Genç, yaptığı açıklamada, projenin Bafra İlçe Kaymakamlığı, Bafra Ziraat odası Başkanlığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Yüksek Okulu ile Bafra Sivil İnisiyatif 2020 Vizyonu'nca hazırlandığını söyledi.
Balık Göllerindeki kirlenmenin sürekli arttığını ve doğal yaşama zarar verdiğini belirten Genç, bu nedenle çevre bilincinin oluşturulması amacıyla böyle bir proje hazırladıklarını kaydetti.
Kızılırmak Deltası'nda canlılar için büyük bir yaşam alanı olduğunu ifade eden Genç, şunları söyledi: ''Kızılırmak Deltası içinde bulunan balık göllerindeki kirliliğe dikkat çekmek ve kirliliğe neden olan kuruluşlara karşı toplumsal bilinçlendirme oluşturmak amacıyla ''Göller Yoksa Yaşam da Yok''adı altında proje hazırladık. Proje kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Amacımız, kirliliğe insanların dikkatini çekmektir. Çünkü kamuoyu oluşmasını ve insanların bilinçlenmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde kirlenmenin önüne geçilebilir.''
Kızılırmak Deltası'ndaki balık göllerinde 1975 yılında yıllık 85 ton kefal, 160 ton sudak, 580 sazan üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Genç, kirlenmeden dolayı son yıllarda sadece sazan üretiminin 20 ton ile sınırlı kaldığını kaydetti.
Genç, proje kapsamında ilköğretim ve lise öğrencilerinin katılımıyla Bafra ilçesinde yürüyüş, okullar arasında ödüllü kompozisyon ve resim yarışmaları, balık göllerine gezi, tiyatro, müzik ve çeşitli sanatsal etkinliklerinin gerçekleştirileceğini de belirtti. Projenin uygulanmasına mayıs ayında başlayacaklarını da belirten Genç, çevreye duyarlı bütün insanların projeye destek vermeleri gerektiğini vurguladı.
Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin sulak alanlarının başında geliyor. Delta ayrıca, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013