YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Nisan 2009

4 Otomobil Lastiği İçin 7 Bin 500 Litre Su

  • 11.04.2009 Cumhuriyet

    TMMOB Su Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda, 4 otomobil lastiği için 7 bin 500, bir fıçı bira için 5 bin 600 litre su harcandığı bildirildi.

    TMMOB'un, ''su üzerindeki küresel etkilerin Türkiye'deki yansımalarını ve suyun geleceğine ilişkin tespitlerini kamuoyunun gündemine taşımak amacıyla'' hazırladığı Su Raporu'nda, ürünlerin elde edilmesi sürecinde dolaylı yollardan harcanan ve ''sanal su'' olarak tanımlanan su miktarlarına ilişkin bilgilere yer verildi.

    Rapora göre, bazı ürünlerin elde edilmesi için harcanan ''sanal su'' miktarı şöyle:

    ''4 adet otomobil lastiği için 7 bin 500 litre, 1 fıçı bira için 5 bin 600 litre, 1 hamburger için 4 litre, 1 kutu meyve ya da sebze konservesi için 35 litre, 1 kilogram kumaş için baskılı boya yapılıyorsa 200 litre, baskısız boya yapılıyorsa 120 litre, 1 satranç tahtası için 16 litre, 450 gram plastik için 90 litre, 450 gram pamuk ya da yün için 381 litre, 1 otomobil için 150 litre, 1 ton çelik için 240 litre.''

    Su sorunlarının genel olarak küresel ekonominin yapısı ile yakından ilişkili olduğu belirtilen raporda, su kaynaklarının daha iyi yönetilmesinde sadece hükümetler değil tüketiciler, iş kolları ve sivil toplumun da rol oynayabileceği, bu kapsamda su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinde üretim tercihlerinin de gözden geçirilmesi gerektiği kaydedildi.

    Raporda, ürünlerin su kaynaklarında oluşturduğu etkinin mutlaka dikkate alınması istenerek, teknoloji seçimi ve üretim cinsinin bu açıdan çok önemli olduğu vurgulandı.
     
    Tarımsal üretimde su kullanımı

    Raporda, dünyadaki tarım arazilerinin yüzde 18'inde sulu tarım yapıldığı belirtilerek, tarımda su kullanımının sadece bitkisel üretim açısından değil, hayvansal üretim ve hayvansal ürünler açısından da irdelenmesi gerektiği ifade edildi.

    Hayvansal ürünlerin üretimi için daha fazla su tüketimine ihtiyaç duyulduğuna işaret edilen raporda, 1 kilogram buğday için 1,2 metreküp su yeterli olurken, 1 kilogram yumurta için 4,7, 1 kilogram peynir için 5,3, 1 kilogram kırmızı et için 16 metreküp su gerektiği belirtildi.

    Raporda, 1 kilo çeltik için 2,7, mısır için 0,5, patates için 0,2, soya için 2,3, kanatlı eti için 2,8 metreküp suya ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu