YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Nisan 2009

Bilinçsiz İlaç Kullanımı Leylekleri Öldürüyor

  • 07.04.2009 Radikal

    Biyolojik mücadeleye katkı sağlayan leylekler çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Leylek neslinin sürdürülmesi ve sağlıklı üretim için bilinçsiz ilaç kullanımından sakınmak gerek

    Baharın müjdecisi olarak bilinen, havaların ısınmasıyla Akdeniz’in sıcak kentlerinde sürüler halinde görülmeye başlayan, baca, telefon direkleri ve ağaçlar üzerinde yuvalarını yapan leylekler, tarım alanlarındaki böceklerle beslenmeleri nedeniyle biyolojik mücadeleye katkı sağlayıp üreticileri de sevindiriyorlar.

    Kuşların önemli konaklama merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu deltasının yanı sıra Çukurova’nın merkezi Adana ile Yumurtalık ilçesinde de yoğun olarak görülen leylekler, gökyüzünde adeta görsel şölen sunarak yerleşim alanlarına dağılıyorlar.

    Genellikle sulak bölgelerin yakınlarında ve tarım arazileri çevresinde yuva kuran leylekler, halk arasında renklerine uygun olarak "kara", "sarı gagalı" ve "hacı" olarak adlandırılıyor. Şiirlere, şarkılara ilham veren, atasözleri ve deyişlere konu olan, baca, telefon direkleri ve ağaçlar üzerinde yuva yapan leylekler, beslenmek için tarım arazilerine daldıklarından, buradaki zararlı böcekleri tüketerek biyolojik mücadeleye de katkı sağlıyorlar.

    Çukurova’da yaygın olarak buğday, mısır, çeltik, soya, nohut, yer fıstığı, susam, patates ve pamuk ekiminin yapılması dolayısıyla yörede oldukları sürede leylekler besin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu dönemde ürünlere zarar veren böcek, sürüngen ve kemirgen hayvanlarda yaşanan artış, diğer hayvanların yanı sıra leyleklerin de tüketimi sayesinde doğal dengesine kavuşuyor.

    Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) Tür Koruma ve İzleme Programı Sorumlusu İlker Özbahar, Avrupa ve Asya’nın yanı sıra bir bölümü Kuzey Afrika’da yayılış gösteren leyleklerden Avrupa’da bulunanların yüzde 75’inin Türkiye’den geçtiğini söyledi.

    Özbahar, Türkiye’de Doğu ve Batı Karadeniz kıyı şeridi dışında hemen her yerde ürediği bilinen leyleklerin, tarım alanlarındaki böcekler, yılanlar ve farelerle beslendiğini, bu yönleriyle de çevrenin yanı sıra çiftçi dostu özellikleriyle de ön plana çıktıklarını bildirdi.

    Çiftçilerin duyarlı olmalarını ve varlıklarıyla kendilerine katkı sağlayan hayvanları korumalarını isteyen Özbahar, "Bilinçsiz ilaç kullanımı, tarımsal zararlıları yok eden leyleklerin yaşamını tehdit ediyor. Çiftçiler, leylek neslinin sürdürülmesi ve sağlıklı üretim için kimyasallardan kaçınmalıdır" dedi. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu