YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Mart 2009

“İktidarlar ‘2/B’yi Çıkarları İçin Kullanıyor

  • 19.03.2009 Radikal

    ANKARA - Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Mustafa Yumurtacı, Türkiye’deki orman azalmalarının yüzde 56’sının "yasal düzenlemelerden kaynaklandığını" ileri sürdü.

    Yumurtacı, Türkiye Ormancılar Derneği Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün dünyadaki ormansızlaşmanın önüne geçmek için kuzey yarı kürede 21 Mart gününü "Dünya Ormancılık Günü" ilan ettiğini, bu günün bulunduğu haftanın da "Orman Haftası" olarak kutlandığını anımsattı. Yumurtacı, "Çevre ve Orman Bakanlığının son 2-3 yıldır Ormancılık Günü kutlamalarını askıya aldığını" ileri sürdü. Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliği, kuraklık gibi etkenlerin ormanların önemini bir kez daha ortaya koyduğunu, Türkiye’deki ormanlık alanların miktarının her geçen gün azaldığını kaydeden Yumurtacı, şöyle konuştu:

    “Ülkemizdeki orman azalmalarının yüzde 56’sı yasal düzenlemelerden kaynaklanmıştır. Bu yasal düzenlemelerden birisi de 2/B diye bilinen, orman niteliği kaybettirilerek orman rejimi dışına çıkarılan alanlardır. 2/B ülkemizin en önemli sorunlarından birisidir. Bu konuda geçmişte yapılan yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Ancak nedense siyasi iktidarlar 2/B’yi çözmek yerine gündemde tutarak siyasi çıkarlarına uygun kullanıyorlar. İklim koşulları ağaç yetiştirmeye uygun olmayan Anadolu’nun çoğu yeri ormanlara olan bu talan hırsı yüzünden çölleşecektir."

    "Maden Kanunu’na dayanılarak ormanların delik deşik edildiğini" iddia eden Yumurtacı, "Yasal düzenlemelerle orman alanı teşvik edildikçe turizm patlaması ile övünülen Akdeniz ve Ege sahillerindeki güzellikler de yok olacaktır" dedi.(aa)

    Haber sayfasına ulaşmak için tıklayınız


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu