22.03.2009 Taraf Kenyalı Angelei, ülkesindeki su sıkıntısı nedeniyle kadınların yaşadığı dramı, İstanbul’daki alternatif su forumunda anlatırken gözyaşlarına engel olamadı
İstanbul’daki 5. Dünya Su Forumu’na karşı etkinlikler düzenleyen iki hareketten biri olan “Suyuma Dokunma” kampanyası aktivistleri, Bilgi Üniversitesi Santralistanbul kampüsünde alternatif su forumu düzenledi. İki gün sürecek “Alternatif Su Forumu”nun açılışına 28 yaşındaki Kenyalı bir kadının gözyaşları damgasını vurdu.
Hayatında ilk kez Kenya dışına çıkan Ikal Angelei, Kenya’nın kuzey doğusunda Ethiyopya ve Sudan sınırındaki Turkana Gölü’ne su sağlayan Omo Nehri üzerine yapılan baraj inşaatını durdurmak için yedi arkadaşıyla birlikte mücadele veriyor. Turkana Gölü Dostları örgütünden Angelei, gölün sulara tuzlu olduğu için kadınların her gün 20 kilometre yürüyerek köylerine su taşıdığını anlattı.
Kabileler kadınlara saldırıyor
Gölün çevresindeki köylerin sık sık göç etmiş kabileler tarafından saldırıya uğradığını anlatan Angelei, “Geçenlerde bir saldırıdan sonra gittiğim köyde bana üç aylık bir bebeği gösterdiler. Saldırganlar bebeğin annesini öldürmüştü. Bir önceki saldırıda da babasını öldürmüşlerdi” derken gözyaşlarına boğuldu.
Angelei, gölün çevresinde 300 bin kişinin yaşadığı belirterek “Kenya’nın Turkana bölgesinde yaşananların su ihtiyacının yüzde 80’ini Omo Nehri’nden sağlanıyor. Omo Nehri de Ethiyopya’dan doğuyor. Ethiyopya hükemiti 2008 yılında nehir üzerinde baraj ve hidrúlektrik santralı inşa etmeye başladı. Barajın 2010, en geç 2012’de inşaatı tamamlanacak ve buradan sağlanan elektrik Kenya’ya ihraç edilecek. Baraj tamamlandığında Turkana Gölü’ne gelecek su yüzde 80 azalacak. Ethiyopya’da otoriter bir rejim olduğu için hükümetimiz savaş çıkar diye bu baraj inşaatına itiraz etmiyor” dedi
Baraj suya erişimi engelleyecek
Yapılan barajın Turkana Gölü’ne suyun erişimini engelleyeceğini söyleyen Angelei, “Bu gölden balıkçılık yapan ve Uganda’ya balık satanlar ile su ihtiyacını karşılayan herkes, büyük bir felaketle karşı karşıya kalacak. Kenya Hükümeti ise bugüne kadar yaptığımız tüm başvuruları yanıtsız bıraktı.
Angelei, mücadelelerini Uluslararası Nehirler Ağı Örgütü aracılığıyla tüm dünya kamuoyuna duyurmaya çalıştıklarını anlattı.
Angelei, babasının eski bir milletvekili olmasına rağmen annesinin öğütleri doğrultusunda eğitimini tamamlamak için oldukça zorlu günler geçirdiğini kaydetti.
Haber sayfasına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013