YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Mart 2009

Dünya'nın Saati

  • 15.03.2009 NTVMSNBC

    2009'da Dünya Saati'nde bir milyar insan biraraya gelecek.

    Bu sayının belediyeler, kamu kuruluşları, özel sektör ve bireylerden gelen destekle bin şehir ve bir milyar insana ulaşması bekleniyor.

    28 Mart 2009 Cumartesi günü yerel saat 20:30’da bir saatliğine sönecek ışıklar, küresel iklim değişikliği üzerinde yaratılabilecek değişikliğin güçlü bir sembolü olacak.

    Mart ayında belirlenen bir günde ve saatte ışıkları bir saat kapatmaya dayalı olan “Earth Hour” (Dünya Saati) eylemi iki yıldır yapılıyor. Küresel iklim değişikliği üzerinde basit bir hareketle yaratabileceğimiz değişimi gösteren eylem tek ve büyük bir sese dönüştü.

    Sadece gereksiz aydınlatmaları söndürerek bile karbon salınımını azaltmanın ve iklim değişikliği için birşeyler yapmanın mümkün olduğunu küresel bir mesajla anlatan Earth Hour (Dünya Saati) eylemi son olarak 2008 yılının Mart ayında gerçekleşti.

    Harekete tüm dünyada 50 milyon kişi katıldı. Türkiye’de de WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) öncülük ettiği kampanyaya, 40 büyük firma katıldı, sivil toplum kuruluşlarından ve yüzlerce bireyden destek geldi. Çağrıya kulak veren herkes destekleri ve elçilikleriyle Türkiye’den tüm dünyaya mesajlarını ilettiler.

    Dünya Saati (Earth Hour) ile Aralık 2009’da Kopenhag’ta yapılacak iklim değişikliği zirvesine katılan dünya liderlerine büyük ve kararlı bir mesaj gidecek. Bu mesaj eyleme dünyanın heryerinden katılan insanların iklim değişikliği için birşeyler yapmakta kararlı olduğunu gösterecek.

    2007 yılında Avusturalya’nın Sidney şehrinde iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratma amacıyla başlayan eylem iki yılda tüm dünyaya yayıldı ve bugün aralarında Moskova, Los Angeles, Las Vegas, Londra, Hong Kong, Sidney, Roma, Oslo, Cape Town, Lizbon, Singapur, Toronto, Dubai, Kopenhag ve İstanbul’unda bulunduğu 74 şehre ulaştı. 28 Mart 2009 Cumartesi saat 20:30’da, dünyanın en uzun oteli olan Burj Dubai, Toronto’da bulunan CN kulesi, Sidney Opera Binası, Roma’da bulunan İtalya Cumhurbaşkanlığı gibi bir çok ünlü ve tarihi bina ışıklarını kapatacak.

    Bu harekete son olarak New York'da katılacağını açıkladı. New York'un katılımını WWF yöneticisi Carter Roberts şöyle yorumluyor:"New York'un bu harekete katılması Amerika'nın iklim değişikliği sorununu çözmek için lider rol oynayacağının bir işareti." Dünya saati'nde New York'taki Empire States binası, New York Halk Kütüphanesi gibi şehrin sembolü haline gelen binalar da kararacak.

    Haber sayfasına ulaşmak için tıklayınız


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu