15.03.2009 NTVMSNBC
2009'da Dünya Saati'nde bir milyar insan biraraya gelecek.
Bu sayının belediyeler, kamu kuruluşları, özel sektör ve bireylerden gelen destekle bin şehir ve bir milyar insana ulaşması bekleniyor.
28 Mart 2009 Cumartesi günü yerel saat 20:30’da bir saatliğine sönecek ışıklar, küresel iklim değişikliği üzerinde yaratılabilecek değişikliğin güçlü bir sembolü olacak.
Mart ayında belirlenen bir günde ve saatte ışıkları bir saat kapatmaya dayalı olan “Earth Hour” (Dünya Saati) eylemi iki yıldır yapılıyor. Küresel iklim değişikliği üzerinde basit bir hareketle yaratabileceğimiz değişimi gösteren eylem tek ve büyük bir sese dönüştü.
Sadece gereksiz aydınlatmaları söndürerek bile karbon salınımını azaltmanın ve iklim değişikliği için birşeyler yapmanın mümkün olduğunu küresel bir mesajla anlatan Earth Hour (Dünya Saati) eylemi son olarak 2008 yılının Mart ayında gerçekleşti.
Harekete tüm dünyada 50 milyon kişi katıldı. Türkiye’de de WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) öncülük ettiği kampanyaya, 40 büyük firma katıldı, sivil toplum kuruluşlarından ve yüzlerce bireyden destek geldi. Çağrıya kulak veren herkes destekleri ve elçilikleriyle Türkiye’den tüm dünyaya mesajlarını ilettiler.
Dünya Saati (Earth Hour) ile Aralık 2009’da Kopenhag’ta yapılacak iklim değişikliği zirvesine katılan dünya liderlerine büyük ve kararlı bir mesaj gidecek. Bu mesaj eyleme dünyanın heryerinden katılan insanların iklim değişikliği için birşeyler yapmakta kararlı olduğunu gösterecek.
2007 yılında Avusturalya’nın Sidney şehrinde iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratma amacıyla başlayan eylem iki yılda tüm dünyaya yayıldı ve bugün aralarında Moskova, Los Angeles, Las Vegas, Londra, Hong Kong, Sidney, Roma, Oslo, Cape Town, Lizbon, Singapur, Toronto, Dubai, Kopenhag ve İstanbul’unda bulunduğu 74 şehre ulaştı. 28 Mart 2009 Cumartesi saat 20:30’da, dünyanın en uzun oteli olan Burj Dubai, Toronto’da bulunan CN kulesi, Sidney Opera Binası, Roma’da bulunan İtalya Cumhurbaşkanlığı gibi bir çok ünlü ve tarihi bina ışıklarını kapatacak.
Bu harekete son olarak New York'da katılacağını açıkladı. New York'un katılımını WWF yöneticisi Carter Roberts şöyle yorumluyor:"New York'un bu harekete katılması Amerika'nın iklim değişikliği sorununu çözmek için lider rol oynayacağının bir işareti." Dünya saati'nde New York'taki Empire States binası, New York Halk Kütüphanesi gibi şehrin sembolü haline gelen binalar da kararacak.
Haber sayfasına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013