YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Mart 2009

Yeni Bir Tür Dağ Ceylanımız Oldu

  • 06.03.2009 CNN Türk

    Aksaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Tolga Kankılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ'den araştırma görevlisi Deniz Özüt, Harran Üniversitesinden Dr. Şükrü Gürler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden uzmanlarla birlikte bazı bölgelerde ekolojik ve genetik araştırmalarda bulunduklarını söyledi.

    Hatay bölgesinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 yıl önce bir ceylan topluluğu ile karşılaştıklarını ifade eden Kankılıç, bu topluluk içindeki bazı ceylanlardan örnekler aldıklarını ve genetik araştırmalar yürüttüklerini anlattı.

    "Hatay dağ ceylanı" adı verildi

    Elde ettikleri sonuçlara göre, Türkiye faunasına yeni bir büyük memeli hayvan türünün katıldığının anlaşıldığını ifade eden Kankılıç, şöyle konuştu: "Bugüne kadar Türkiye'de Şanlıurfa bölgesinde yaşayan tek bir ceylan türü (Gazella subgutturosa) biliniyordu. Hatay'da yaşayan ve farklı bir ceylan türünün (Gazella gazella) daha olduğunu bilimsel olarak ortaya çıkarttık. Bölgedeki ceylanlardan toplanan doku ve dışkı örnekleri ile Şanlıurfa'da yaşayan ceylan örneklerinin karşılaştırmalı genetik ve morfolojik analizlerini yaptık.

    Elde edilen verileri Yeni Zelandalı bir ceylan uzmanına gönderdik. O da bize bu türün (Gazella gazella) olduğunu söyledi. Bu türlerin dünyada neslinin tehlike altında olduğu, kırmızı listede yer aldığı biliniyor. Türkiye'nin bu yeni türüne 'Hatay Dağ Ceylanı' adını verdik."

    Araştırmaya katılan Deniz Özüt ise bu türlerin genellikle İsrail ve Filistin bölgesinde yaşadığının bilindiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Hatay bölgesi, dağ ceylanının Türkiye'de bulunduğu tek bölgedir ve dünyada 'Gazella gazella' olarak bilinen türün en kuzey toplumunu oluşturmaktadır. Geçen yüzyılda Adana ve Ceyhan bölgesinde de bulunduğu tahmin edilmekteyken günümüzde bu bölgelerde soyu tükenmiştir."

    Bölgede 200-250 arasında dağ ceylanı bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Öğüt, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün dağ ceylanlarını korumaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

    http://www.cnnturk.com/2009/yasam/diger/03/06/yeni.bir.tur.dag.ceylanimiz.oldu/516620.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu