05.03.2009 bianet
20-22 Mart tarihleri arasında Bilgi Üniversitesi'nin santralistanbul'da düzenleyeceği Alternatif Su Forumu'nda Dünyadan ve Türkiye'den hak savunucuları katılacak. "Başka bir su yönetimi mümkün diyen" forumda suyun ticarileşmesinin nasıl engelleneceği tartışılacak.
34 sivil toplum kuruluşunun birlikte düzenlediği, 20-22 Mart tarihleri arasında İstanbul'da Bilgi Üniversitesi santralistanbul yerleşkesinde düzenlenecek Alternatif Su Forumu'nun programı düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.
"Suyun vazgeçilmez özelliğinden dolayı tüm insan toplulukları ve her insan suya -özelde içme suyuna- yeterli nitelik ve nicelikte erişim hakkına sahip olmalıdır. Toplumun refahı su olmadan çoğalamaz, su başka bir kaynakla ölçülemez, kar amacıyla değişilemez."
Taksim Hill Otel'de yapılan ve ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, DTP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Akın Birdal, Açık Radyo'dan Ömer Madra, Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nden Sultan Toptaş ve Heinrich Böll Stiftung Derneği'nden Ulrike Dufner'in katıldığı toplantıda kurumlar adına konuşan sanatçı Birol Topaloğlu "Forumu başka bir su yönetiminin mümkün olduğunu göstermek için düzenlediklerini" söyledi.
Alternatif Su Forumuna Dünyadan ve Türkiye'den su, çevre ve insan hakkı savunucuları katılacak.
"Türkiye su hakkını gasp edenlere ev sahipliği yapacak"
"Dünya Su Forumu'nun bir insan hakkı olan suya erişim hakkını gasp ettiğini, ve Türkiye'nin de buna ev sahipliği yaparak ortak olduğunu" belirten Birdal, "Su, kültür, doğa bir sonraki nesillere bırakacağımız mirastır. Bu mirası korumak görevimiz olduğu için suyun ticarileşmesine hep birlikte itiraz etmeli ve bu itirazı yükseltmeliyiz" şeklinde konuştu.
Sivil anayasa tartışmaların 29 Mart yerel seçimlerinin sonrasına bırakıldığını ifade eden Açık Radyo'dan Ömer Madra "Su ticari bir meta olamaz, olmamalıdır. Hiçbir canlı sudan mahrum bırakılamaz, bırakılmamalıdır" dedi ve su hakkının anayasaya eklenmesini istedi.
"Suyu ticari bir mala dönüştürmek isteyenlere karşı birleşmeliyiz"
11-14 Mart tarihleri arasında Tophane'deki Tütün Deposu'nda kurulacak "Su Mahkemesi"nden bahseden Heinrich Böll'den Dufner "Suyu parayla almaya karşı direniyoruz, direnmeliyiz" dedi.
"Türkiye'de baraj fetişizmi var. Yerel yönetimler 'benim şehrimde baraj olursa modernleşiriz' diye düşünüyorlar. Oysa ki barajlar medeniyetleri yok ediyor."
Dufner, "Politikacılara ve halka suyun ticarileşmemesinin imkanı olduğunu göstermek istediklerini" belirtti.
"Dünyanın pezevenkleri olan sermayedarlara karşı durmalı, suyu ticari bir mala dönüştürmelerine izin vermemeliyiz. Bu hayat memat meselesi. Şehirlerin sakinlerinin şehrin sahipleri olması için birlikte hareket etmeliyiz."
Uras konuşmasına "Su nimettir ve alım-satım konusu yapılamaz" diyerek başladı ve 3 Mart'ta eylem yapan seks işçilerinin "Patronsuz ve pezevenksiz bir dünya istiyoruz" sloganının ne kadar haklı bir talep olduğunu kaydetti.
Basın toplantısına sanatçı Taner Öngür, Küresel BAK'tan Tayfun Mater, Latin Amerika Su Mahkemesi'nden Javier Bogantes, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de katıldı.
Alternatif Su Forumu'nu destekleyen kurumlar şöyle: Akdeniz Çevre Platformu (AKÇEP), Allianoi İnisiyatifi, Babels Türkiye Ağı, Barışarock İnisiyatifi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Çevre İçin Hekimler Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu, Fırtına Vadisi Girişimcileri, Filmmor Kadın Kooperatifi, Genç Praksis Dergisi, Göç-Der, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği, Hasankeyfi Yaşatma Girişimi, Heinrich Boll Stiftung Dernegi, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İçanadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP), İnsan Hakları Derneği - İstanbul Şubesi (İHD), Kadıkoy Kent Konseyi, Küresel Eylem Grubu (KEG), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Munzur'u Koruma Kurulu, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Selis Kadın Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), SODEV Gençlik, Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi (SOGEP), Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Tüketici Dernekleri Federasyonu, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye Şubesi, Vapurlarımı Vermiyorum Kampanyası, Yeşil Adımlar Çevre Eğitim Derneği, Yusufeli Doğa ve Kültür Derneği, Yusufeli'ni Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Yeşiller Partisi (BÇ)
http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/112943/alternatif-su-forumunun-programi-aciklandi
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013