01.03.2009 Cumhuriyet
Bir İngiliz kaşif ve iki arkadaşı zorlu bir maceraya başladı. Bu zorlu maceranın amacı, Kuzey Kutbu'ndaki buzul tabakasının erime hızını ölçmek. Mayıs sonunda bitmesi planlanan araştırmanın, kendi alanında bugüne dek yapılan en ayrıntılı çalışma olduğu belirtiliyor.
İngiliz kaşif Pen Hadow ve iki arkadaşı, Kuzey Kutbu'ndaki buzul tabakasının ne kadar hızla erimekte olduğunu tespit etmeye yönelik maceralarına başladı.
Kanada'nın 1700 kilometre kuzeyinde buzun ortasına dün geç saatlerde uçakla bırakılan ekip, 1000 kilometreyi aşkın seyahatleri sırasında buz tabakasının kalınlığını ölçecek.
Mayıs sonunda bitmesi beklenen araştırma şimdiye dek bu alanda yapılan en ayrıntılısı olacak.
Kuzey Kutbu'na 2003 yılında Kanada'dan tek başına ve hiçbir yardım almadan giden ilk insan olan Hadow ile arkadaşları Ann Daniels ve fotoğrafçı Martin Hartley, herbiri 100 kilo ağırlığında bilimsel malzeme ve teçhizatla yüklü kızakla yol alıyor.
Ekip, yer yer eksi 50 dereceyi bulan soğukta ağır bilimsel gereç ve haberleşme araçlarıyla günde yaklaşık 18 kilometre ilerleyecek. Ekibe iki haftada bir yiyecek ikmali yapılacak.
Seyahat programında, sıfırın altındaki sularda 100 saate yakın yüzmek de bulunuyor. Ekip, radar kullanarak toprağın haritasını çıkaracak, 20 kilometrede bir de buz tabakasından "karotaj" yöntemiyle alacağı numunelerin yoğunluğunu tespit edecek.
Atmosfer ve kutup buzulundan verileri ve özellikle buzulun kalınlığını her 10 santimetrede bir ölçen bir radarla bilgi toplamayı hedefleyen ekibin analizleriyle ilgili ilk sonuçların Eylülde açıklanması öngörülüyor.
Şimdilik, Kutup buzulunun 5 ila 100 yılda eriyeceği tahmini yürütülüyor.
http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&kid=21&hn=40418
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013