YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2009

Mahkeme Kararına Rağmen Ovacık Altın Madeni Yeniden Açıldı

  • 26.02.2009 Sesonline

    Ovacık Altın Madeni mahkemenin defalarca verdiği "kapatma kararı"na rağmen el çabukluğu ile yeniden açıldı. Bilindiği üzere, Danıştay 6.Dairesi Ovacık Altın Madeni'nin işletilmesine esas oluşturan 27 Ağustos 2004 tarih ve 6524-46062 sayılı, "Nihai Çevresel Durum Değerlendirme Raporu" ve eklerinde belirtilen hususlara uyulmak kaydıyla "faaliyetinde sakınca olmadığı yolundaki işlemin" yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bağımsız başkan adayı Arif Ali Cangı madenin yeniden açılışına tepki göstererek; "AKP Hükümeti, bir kez daha mahkeme kararlarını yok saydı, halkın değil, altıncı firmanın isteğini yerine getirdi" dedi.

    Mahkeme kararı yokmuşcasına, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Bu amaçla, 14 Ocak 2009 tarihinde Bergama Ovacık’da, Ovacık Düğün Salonunda "ÇED Halkın Katılımı Toplantısı" yapıldı. Bu toplantıya yöre halkından katılan olmadı. Tersine, yöre yaşayanları, Bergama'da düzenlenen protesto toplantısına katıldı. ÇED Raporuna yüzlerce itiraz yapıldı. Ama dinleyen olmadı.

    Edinilen bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 18 Şubat 2009 tarihinde Ovacık Altın Madeni için yeni ÇED olumlu belgesi verildi. İzmir İl Özel İdaresi tarafından da 20 Şubat 2009 tarihinde GSM Ruhsatı verildi. Bu tarihten sonra da maden faaliyete başladı.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi bağımsız başkan adayı Arif Ali Cangı, madenin yeniden işletmeye açılmasına kınayarak şunları söyledi: "Bir kez daha hukuk devleti yara aldı. Bir kez daha Bergama ve yöresinin çevre sağlığı yok sayıldı. AKP Hükümeti, bir kez daha mahkeme kararlarını yok saydı, halkın değil, altıncı firmanın isteğini yerine getirdi. Çevre sağlığını umursamayan, canlı yaşamını önemsemeyen, sermayenin güdümündeki AKP iktidarı elbet gidecektir. 29 Mart 2009 Yerel Seçinmleri bunun başlangıcı olacak.."

    http://www.sesonline.net/php/index.php?KategoriX=güncel&KategoriBaslik=GÜNCEL

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu